Държавата отпусна 150 хил. лв. за Историческия музей в Малко Търново

 Държавата отпусна 150 хил. лв. за Историческия музей в Малко Търново - E-Burgas.com
снимка: malkotarnovo.org

Министерството на културата ще отпусне частично финансиране за проекти в областта на музеите и изобразителното изкуство.за 2016 година.

Пари ще получат 42 проекта от общо, 63 подадени заявления от различни музеи,галерии,читалища и други културни институции в цялата страна. Сред одобрените е музея” Александър Фол” в Малко Търново. 

Музеят е създаден през 1983 г. под името „Музеен комплекс Странджа” и е резултат от интензивната работа в района по програмата Странджа-Сакар. През 2002 г. е преструктуриран в Общински Исторически музей и до днес е единствения културен институт в сърцето на Странджа планина. Експозиционната площ е разположена в четири странджански възрожденски къщи – паметници на културата, които са принадлежали на богатите търговски фамилии Дякови и Илиеви от края на ХІХ век. Къщата на кап. Стамат Икономов – един от идеолозите на Преображенското възтание, отвори врати в началото на 2010г. като Етнографска къща-музей.

Исторически музей Малко Търново представя шест експозиции - в първата са подредени археологическите паметници, открити през последните десетилетия в обектите около и в града. По-голямата част от археологическите обекти са разкрити по времето на програма Странджа-Скар, с ръководител проф. Александър Фол.

Коментари

Още от последните новини