Далекопровод за 30 млн. лв. свързва Добруджа и Бургас

Далекопровод за 30 млн. лв. свързва Добруджа и Бургас - E-Burgas.com

Европейската комисия оценява енергийните инфраструктурни проекти в България и съседните страни членки като важен приоритет на Енергийния съюз на ЕС. Комисията взе решение днес да отпусне 29.9 милиона евро за строителството на нов 140-километров далекопровод между Добруджа и Бургас. Това съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.
Чрез преноса на електричество, произведено от вятъра и слънцето, далекопроводът ще интегрира енергията от възобновяеми източници на енергийния пазар. Европейската подкрепа също така ще увеличи капацитета на българската енергийна мрежа и ще подсили нейната устойчивост. 

Далекопроводът е от т.нар. "проекти от общностен интерес" и е част от групата проекти от "Черноморския коридор": три електрически далекопроводни линии, която ще увеличат възможностите за пренос на електричество по протежение на румънското и българската черноморско крайбрежие, както и между останалата част от Европа и Турция. Подкрепата от ЕС за България ще допринесе за повишаване на сигурността да доставките на електричество, ще интегрира на пазара мощностите за производство на ток от въозбновяеми енергоизточници, ще увеличи възможностите за бъдеща търговия с електричество с оглед на очакванията за увеличаване на производството на енергия от вятъра в Гърция и фотоволтаична енергия в Южна България. 
 

Коментари

Още от последните новини