ДАИ със спецправомощия срещу споделеното пътуване

ДАИ със спецправомощия срещу споделеното пътуване - E-Burgas.com

ДАИ вече ще има специални правомощия, за да установява дали има случай на така нареченото споделено пътуване. Това става ясно от промени в Закона за автомобилните превози, внесени от кабинета за разглеждани в парламента, съобщи dnes.bg. 
С промяна се дава правомощие на служителите на Автомобилна инспекция да изискват сведения и от пътниците в колата. 
"Това правомощие е необходимо за установяване на вида на превозите - дали са срещу заплащане, или не, което има огромно значение при установяване на нарушенията, извършени от лица, които превозват пътници на цената на билета, а твърдят, че не получават цена за извършването на превоза", се казва в мотивите на правителството. 
Там е записано още, че събирането на сведения от превозваните лица е способ за събиране на доказателства в административнонаказателното производство, което в момента е невъзможно. 
Спирките на градския транспорт вече ще се казват автоспирки, а местата им ще се определят от кмета, е записано още в промени в Закона за автомобилните превози, внесени от правителството за разглеждане в парламента.  
С нови текстове кабинетът предлага да се изисква свидетелство за психологическа годност и на шофьорите, които превозват хора и товари за собствена сметка. Те са пълноправни участници в движението и могат да се причислят към професионалните шофьори, затова изключването им от обхвата на водачите, за които е нужна психодност, не е обосновано, се мотивират от правителството.
 

Коментари

Още от последните новини