Да си приготвим вкусна баница с късмети

Да си приготвим вкусна баница с късмети - E-Burgas.com
Снимка: rozali.com

Продукти:
1 пакет кори за баница
200 г натрошено сирене
200 г обезмаслена извара
5 яйца
100 мл прясно мляко
100 мл олио
200 мл газирана вода
30-40 г краве масло
Късмети - дрянови клончета (запишете кое клонче какво означава според броя на пъпките), надписани листчета и др. Задължителни са две неща – да има монета и броят на късметите да е равен на броя на членовете от семейството 1 за светеца, тъй като баницата се разчупва след 12.00 часа на Нова година, а на 1 януари се чества Св. Василий Велики (Васильовден).

Приготовление:
1. Яйцата се счупват едно по едно и се изсипват в подходящ дълбок съд.
2. Добавят се натрошеното сирене, изварата и половината прясно мляко, 2 супени лъжици от олиото. Сместа се разбърква добре.
3. В подмазана тава се поставя една от корите за баница и се наръсва леко с олио. Отгоре се подреждат 1-2 кори, а върху тях се поставят няколко лъжици от готовата смес за плънка.
4. Поставя се нова кора за баница, намазва се с олио. Върху нея се подреждат късметите. След подреждането им се поставят 1-2 кори и върху тях плънка. Нареждането на баницата трябва да завърши с кора, която е залята със смес от няколко лъжици от плънката, разредена с газираната вода.
5. Натискат се с вилица краищата на баницата така, че да се навлажнят и да не са сухи след изпичането.
6. Пече се на загрята фурна до 200 градуса. Десетина минути преди изваждането баницата се намазва с кравето масло и се допича.
Поднася се топла. На новогодишната трапеза тя се слага в средата, а най-старият член от семейството завърта 3 пъти тавата и започва да разкъсва баницата, като дава на всекиго парче от нея.
Пазете си късметчето през цялата година, пише marica.bg.

Коментари

Още от последните новини