Д-р Петко Желязков: Обслужването на един пациент може да стане 50 минунти

Д-р Петко Желязков: Обслужването на един пациент може да стане 50 минунти - E-Burgas.com

Новите наредби на правителството може да направи обслужването на един пациент до 40-50 минути. Това съобщи председателят на сдружението на Общопрактикуващите лекари в Бургас на днешния протест пред МБАЛ, където се събраха близо педеситина медицински лица. 

„Искаме си медицината в първичната практика. През последните 5-6 години с доста наредби медицината започва да напуска нашите кабинети и се замества с административна и социална дейност.  С наредбите от последните 2-3 месеца правителството наля масло в огъня. Този нормативен хаос, който е в момента, го е нямало никога.

Обработката на един пациент не става 5-10 минути, а става може би половин час. Ако почна да изреждам всичко по новите изисквания на пациента, би трябвало до отиде до 40-50 минути на пациент.“  заяви д-р Петко Желязков. 

Той се извини от името на семейните лекари за всички неуиредици, които днес ще срещнат пациентите

„Оплетени в паяжините на бумащината, не можем да си гледаме пациентите, както трябва.

Проблемите са много сериозни. Ние никога няма да откажем да насочим пациент към специалист, когато има проблем и аз не мога да го реша. Но има и много проблеми, които мога да реша, стига да имам достатъчно средства за изследване на пациента.“ заяви д-р Румяна Каменска, която също се включи в протеста на медиците. 

Лекарите бяха категорични, че не искат отавката на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, нито в протестите им става дума за пари. Техните искания са насочени срещу административния хаос, който в момента спъва работата им, поради което те искат да участват пряко в новите наредби, които приема правителството. 

Коментари

Още от последните новини