Д-р Паунова: В МДЛ „Лина” се правят всички тестове и изследвания за диагностициране и проследяване лечението на ревматоидния артрит

Д-р Паунова: В МДЛ „Лина” се правят всички тестове и изследвания за диагностициране и проследяване лечението на ревматоидния артрит - E-Burgas.com
Д-р Борислава Паунова е завършила Медицински университет – гр.София, специалист е по вътрешни болести и ревматология в гр. Бургас. От нея ще получим повече информация за  ревматоидния артрит.   revmatolog - Какъв вид заболяване е ревматоидният артрит (РА) и възможно ли е в ранен стадий  да наподобява друго заболяване? - Ревматоидният артрит е хронично, възпалително, рецидивиращо автоимунно заболяване. Има 5 основни вида: възпалително-ставни, артроза и пороза (дегенеративни заболявания), заболявания на съединителната тъкан, остеопороза и мекотъканен ревматизъм. РА може да наподобява друго заболяване и да се сбърка с друго,  ако пациентът не е потърсил специалист ревматолог, който няма как да не го разпознае.   - При мъжете или жените най-често се среща ревматоидният артрит и коя възрастова група е засегната повече от това автоимунно заболяване?                                                                                                                  -  Всички артрити спадат към възпалителните ставни заболявания, като РА е с най-голям процент заболеваемост сред тях. Засяга преди всичко жените и се наблюдава най-често при навършилите  35 години. Среща се и при мъжете и децата, но по-рядко.   - Какво  отключва ревматоидния артрит? - За отключване на заболяването могат да се посочат много вируси и инфекции, дори и стресът, но не те са причина за ревматоидния артрит.   - Какво отличава РА от другите заболявания от този вид? Това заболяване засяга малките стави (метакарпалните) и най-важното и отличителното, което наблюдаваме при него, е симетричност при засягането на ставите. Ревматоидният артрит е „симетричен”, докато реактивните и другите видове артрити са „асиметрични”. Целта на специалиста ревматолог е да спре възпалителния процес, защото с него започват и болките. -До колко успешното лечение на РА зависи от ранното диагностициране? -Много е важно заболяването да бъде детектирано в началната си фаза. Така пациентът ще получи максимално адекватно лечение, ако се е обърнал към специалист. Започвайки ранно лечение, ние, ревматолозите, предпазваме пациента от деструктивните процеси. В самото начало на заболяването възпалителният процес е около ставите, но след това се измества вътре в тях. И, след като ги засегне отвътре, ревматоидният артрит започва да разяжда и променя хрущяла и костта. В този случай се касае за напреднал стадий на заболяването. Ревматоидният артрит притежава няколко стадия на развитие от каскадата на възпалението, в зависимост от тях се предписват различни лекарства и при потърсена медицинска помощ от специалиста ревматолог и адекватно лечение, ние фактически променяме процеса.   -Какви изследвания и лабораторни тестове се назначават за детектиране на заболяването?
  • Най-елементарното, което може да се направи като изследване е кръвна картина с утайка. От особено значение за прилагане на правилно лечение са резултатите от лабораторния тест Ревматоиден фактор. Ревматоидният артрит се дели на сероположителен и сероотрицателен и този тест ни показва от кой вид страда пациентът.
Във връзка с ревматотоидния артрит, а и за другите артритни заболявания, лаборатория „Лина” прави всички тестове и изследвания за диагностициране и проследяване на лечението. Лаборатория „Лина” успя да въведе такива лабораторни тестове в Бургас, каквито тогава нямаше другаде. Специално за детекцията на  ревматоидния артрит е необходимо изследване на кръв с утайка,  диагностика на урина, имунологична диагностика, биохимична диагностика, кръвосъсирване. Комплексът от изследвания включва:  
  • Пълна кръвна картина
  • СУЕ
  • Фибриноген
  • AсАТ (GOT)
  • AлАТ (GPT)
  • C-реактивен протеин (CRP)
  • Ревматоиден фактор (RF)
  • Аnti - CCP
  • Ana – профил
  • Урина – общо химическо изследване и седимент
  Медицинско-диагностична лаборатория „Лина” предлага тази съвкупност от изследвания и тестове,  необходими на специалистите ревматолози за проследяване показателите на пациента, правилното диагностициране на ревматоидния артрит и назначаване на адекватно лечение.  
Коментари

Още от последните новини