Д-р Николай Назлъмов: Скенерът, с който работим в МБАЛ "Тракия", е от най-висок клас

Д-р Николай Назлъмов е началник на Отделението по Образна диагностика в МБАЛ "Тракия" в Стара Загора. Той и екипът му работят с компютърен томограф /скенер/ от последно поколение, един от най-модерните в страната. В отговор на въпросите на e-Burgas.com, д-р Назлъмов разясни, какви са възможностите за извършване на различни изследвания с помощта на високотехнологичната апаратура, защо е важно те да се правят в съответствие с най-високите медицински стандарти и достъпни ли са за всички пациенти, които се нуждаят от тях.

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

- Д-р Назлъмов, има ли изследвания, които пациентът може да си направи чрез компютърен томограф в Отделението по образна диагностика на МБАЛ "Тракия" превантивно, с цел профилактика, дори и да се чувства в отлично здраве?
- Колкото и скромно да звучи, ние сме едни изпълнители. При нас трябва някой лекар да изпрати пациента. С някакви съмнения. Идват например хора от чужбина и искат изследване от главата до петите. Такъв подход не е добър, защото за разлика от ядрено- магнитния резонанс, при изследването с помощта на скенер има облъчване. И колкото по-малко области са обхванати по време на изследването, толкова по-добре е за пациента. Така че то трябва да се извърши в съгласие с лекуващ лекар. Колаборацията е много важна. На определена възраст например жените правят изследвания на млечните жлези. На определена възраст трябва да се направи колоноскопия. Независимо дали имаш оплаквания или не, те се правят. Това се наричат скринингови методи. Ехографията е също скринингов , ориентировъчен метод. Когато нещо се забележи на ехографа, в бъбрек, в черен дроб, в панкреас, тогава се изпраща пациентът на скенер. Скенерът не е Панацея, не е самоцел. Трябва да има някаква насоченост. В противен случай все едно с гаубица да биеш врабче. 
- Може ли ехографско изследване с апаратура от най-висок клас да замени изследването с помощта на скенер? 
- Както вече споменах, ехографията е скринингов метод - виждаш нещо, но за да си напълно сигурен, за да се изясни точно за какво става дума, трябва да се направи скенер с контраст. Няколко заболявания могат да изглеждат по един и същ начин на нативно скениране - например метастаза и хемангиом на черен дроб. Но от едното зависи живота ти, а другото си го имаш по рождение. След аплициране на контраста, в различните фази, едното се държи по един начин, другото - по друг. И според това, ние казваме, да, едното е доброкачествено, човекът си го има по рождение, а другото е метастаза, трябва да се оперира, да се подлага на лъче и химиотерапия.
Изследване на гръден кош например може да се направи по няколко различни начина в зависимост от това какъв специалист го изисква - кардиолог, белодробен лекар и т.н.
- Очевидно е, че колаборацията между рентгенолозите и другите лекари е изключително важна. В кои области на Вашата работа това сътрудничество е най-осезаемо?
- Във всички. Например без извършването на ангиография, съдовите хирурзи са с вързани ръце. Но след направата на изследването, ние посочваме - тази артерия е запушена на това ниво. Например - бедрената артерия е запушена по протежение на двадесет милиметра. И въз основа на тези изследвания, хирургът знае какъв стент да сложи, колко дълъг, колко широк. 
Същото е и с кардиолозите. При изследване на аорта например, показваме колко е широка, има ли разцепване на стената, което е едно животозастрашаващо състояние. Казва се дисекация. В такива случаи трябва да се реагира много бързо, защото стената може да се скъса и кръвозагубата става за минути. 
- Каква е разликата между възможностите за извършване на точни изседвания сега и преди около 10-20 години?
- Скенерът е измислен преди 44 г. което в исторически план е нищо. Но тогава една глава се е изследвала с дни. Сега това нещо става за секунди. И опитен рентгенолог може да ви каже диагнозата след минути. Тази еволюция е мниала през седем поколения скенери.
С усъвършенстване на софтуера се постигат много допълнителни опции, което много улеснява рентгенолога. С едно кликване на мишката например могат да изпъкнат съдови структури, да се премахнат кости, да се направят няколко проекции, може изображенитео да се направи триизмерно. За разлика от рентгеновите снимки, които са в две равнини, 3D реконструкциите позволяват, особено за ортопеди и травматолози, специалистът да види къде и как е отчупен фрагмента. И да прецени как да действа.
- Какви са най-важните нови възможности за диагностика, които дават скенерите от последно поколение?
Има заболвяания, при които, ако не разполагаш с бърз скенер, с възможности да се направят по-тънки срезове, не можеш да направиш определени съдови изследвания. Има заболявания, които не можеха да се диагностицират, докато не навлезе използването на тази апаратура. 
Човек с гръдна болка пада например на улицата и умира. Преди всички такива случаи бяха считани за инфаркт. Но сега вече има едно изследване на белодробната артерия. То диагностицира заболяването с висока смъртност-белодробна тромб емболия. Преди години това сътояние не можеше да се диагностицира. Сега като се вкара контраст във вената и се направи скенер по определен начин, може да се види, че белодробната артерия или нейните разклонения са запушени. Тогава инвазивните кардиолози влизат през периферен съд и буквално изсмукват тромба. А пациентът е работоспособен на следващия ден. Тук говорим за диагностициране на животозастрашаващи състояния. Една белодробна емболия, която не е третирана, в голям процент свършва с летален изход. За да диагностицираш такива сериозни заболявания е нужно да имаш и много сериозна апаратура. Техниката трябва да е на ниво. 
- Очевидно е, че по време на своята работа виждате цял един различен свят и неща, които за другите хора остават невидими и недостъпни. Има ли случи, когато се изненедвате и на какво?
- Винаги има неща, които ни изненедват. Защото човешкото тяло има много варианти. И в кръвоносната система и в мозъчните съдове и в аортните разклонения. Винаги има някакви вариатети, които стандартното изследване не може да установи. 
- Има ли интерес и желание от страна на младите Ви колеги, да специализират именно в областта на образната диагностика?
- В момента имаме две млади колежки, специализантки. Има и други запитвания, но имаме ограничени ресурси за обучение на хора.
- След като апаратаурата, с която работите е толкова скъпа, тези изследвания само за богати пациенти ли са достъпни? Или всеки може да разчита на тях?
- Всеки пациент има достъп до тези изследвания. Обикновените, които не изискват апликация на контрастна материя, се извършват по здравна каса с напраление. Става дума за изследвания на глава, шия, прешлени, бял дроб. И не струват нищо за пациента, когато той е насочен от специалист. 
Ако вече се изисква извършване на изследване с използване на контраст то се оскъпява. Доплаща се контраста, но тези суми не са драстични. 
- В каква степен изследванията, извършени с помощта на скенер и ЯМР са взаимно заменяеми?
- Двата метода си имат привърженици и области, в които са по-добри. Магнитният резонанс е по-добър за гръбначен мозък, за някои мозъчни структури, за мекотъканни мускули и стави. Скенерът е по-добър за прилагане при травми,при кръвоизливи на мозъка, бял дроб. При изследване на органите в коремната кухина, възможностите им според мен са относително еднакви. Недостатъците на ЯМР са свързани с неприятни усещания поради по-голямата му продължителност, пациентът трябва да не се движи в продължение на около половин час. Методът освен това е по-скъп. Има и някои други фактори, които оказват влияние.
Недостатък на скенера е, че работи с йонизираща радиация. В магнитно поле обаче пък не могат да влизат лица, които имат някакъв вид метални планки, протези, пейсмейкъри, слухови апарати. Всичко метално може да бъде отскубнато, преместено. Така че има много хора, които там не могат да се изследват.
- Как е нужно де се подготви един пациент, ако му предстои контрастното изследване?
- Имаме няколко изисквания, които никога не се пренебрегват. Първо пациентът трябва да има нормална бъбречна фумкция. За това тя се доказва с извършването на предварителни изследвания. Второто условие е да няма някаква алергия. Защото, въпреки че контрастните средства, с които се работи са супер пречистени, един човек на хиляда може да се окаже чувствителен в определена степен. Ако има съмнения за наличието на такъв проблем, пациентът се подготвя с използването на подходящи медикаменти. Третото условие е пациентът да не се е хранил два-три часа преди извършването на изследването. 
Изискванията не са сложни и всеки може да ги изпълни. 
- С какво още скенерът, с който работите в Отделението по образна диагностика в МБАЛ "Тракия", Стара Загора е уникален?
- Апаратът, с който работим в МБАЛ Тракия е с мулти слайс спирала /многосрезова спирала/от най-висок клас, седмо поколение. Освен това той дава изключително важна възможност - има автоматични записани протоколи за редукция на дозите на облъчване на пациента. Което ще рече, че според корпулентността на изследвания пациент - ръст и тегло, скенерът избира какъв ток да мине през тялото му, какви милиампери да прекара. И тази възможност позволява да се редуцира до 50 процента от облъчването.

Сподели новината:

Коментари