Д-р Никола Николов, БЧК: Не работим със спонтанни доброволци, предпочитаме ние да си ги обучим

Събрахме много изгубени семесйтва на бежанци със системата за издирване и събиране

Д-р Никола Николов е директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ при Български червен в кръст в София. Вчера той, заедно с колегите си от другите дирекции в организацията изгледаха зорко действията на стотиците доброволци, които се включиха в ученията в „Меден рудник“ и морето край Рибарското селище. Пред нас той сподели възгледите си по най-наболелите теми, касаещи организацията.

 

Д-р Николов, проведоха се две доста екстремни и мащабни учения  на Български червен кръст в Бургас, каква бе тяхната цел?

Проведоха се мащабни учения, едното бе в ж.к. „Меден рудник“, а другото в акваторията на залива край Ченегене скеле. Целта е да се види готовността на доброволните формирования на Български червен кръст, най-вече за действия по вода за спасяване на бедстващи. Ситуацията, както видяхте е пожар на кораб, който подава зов по радиото, задействат се структурите на съвместен координационен център, който се изгражда за спасяване по море и при авиационни катастрофи.

БЧК-Бургас има ли представител там?

Има и той е включен в оповеститалната система при бедствия. Това е директорът на бургаската организация, той има такъв екип, който свиква веднага и този екип се качва на определения за целта катер, ръководещ спасителната операция. Те имат правомощия само да управляват действията на екипите. Щастлива случайност е, че наши доброволни екипи в момента се обучават тук и могат незабавано да се включат.

Как ще оцените действията на доброволците на Ченгенето?

Аз лично давам добра оценка, видяхте добрата подготовка на нашите екипи, реда и дисциплината в проиграването на ситуациите, за наученото, както и за това, че умеят да оказват помощ. Има си специаифка, например, при качване на висок катер или кораб от ниско, от лодката, както и приоми при качването на плуващи или на давещи се от водата. Това са прийоми, които ако не ги умееш няма да можеш да спасиш хората. Видяхме че са научени всичко да изпипват. Забелязахме и някои неща, които може още да се подобрят, като например екипировката.

Видяхме и нестандартни акции с кучета в лодките?

Не са нестандартни, просто не сте свикнали да ги виждате, но БЧК има едни от най-добре обучените оперативни кучета. 9 са тези, които са „по-печени“, така да се изразя. Общо 21 са кучетата, които участват в акции по издирване  на изгубени хора в гориста местност. Школата, по която се обучават е италианска, в момента протична обучение на територията на Крайморие, кучетата ще са тук до края на седмицата. Освен екипите за действия във вода имаме и екипи, които умеят по алпийски способи да спасяват хора, включително и в бързо течащи води, което учуди гостите ни от Израел и Румъния. Дори преди по-малко от месец ние им обучавахме екипа от Гюргево да работят с лодки. Вчера дойдоха да затвърдят познанията си край Ченгенето и да ги изпитаме на това, което ги научихме.

Видяхме акции и във водата и на сушата, кое е най-силното звено на БЧК и къде трябва да се работи повече?

Звената ни по принцип са изключително силни, доброволците ни са едни от най-добре мотивираните, което беше признато преди 4 години, като получохме приз за най-добрата червенокръстка организация за работа с доброволци. Всички са добре подготвени. Ние сме една от 18-те организации, които сме включени в система за издирване и събиране на семейства. Тази система е компютърна, разполага с голяма база данни. Това е довоенна система на международния комитет на Червения кръст, започнала е още от войните, но сега се е усъвършенствала с компютърна система за база данни, които веднага могат да осигурят справка в червенокръстките дружества. Вече сме събрали изключително много семейства на бежанци.

Похвалихте действията на доброволците, но трудно ли се намират такива, има ли достатъчно желаещи млади хора, които да оказват помощ?

Кандидати има много, обаче качественият доброволец се намира рядко. Например от 100 доброволци, които изявяват първоначално желание отсяваме около 15-17 качествени младежи, които са мотивирани. Не работим, например, със спонтанни доброволци, това е рисков контингент, те не са обучени, нито екипирани или подготвени. Не ги и познаваме може и да са от криминалния контингент, а това е рисковано. Затова предпочитаме ние да мотивираме предварително доброволци, които да си ги окомплектоваме, екипираме и обучим с учения като вчерашните.

Коментари

Още от последните новини