Д-р Маргарита Христова, детски кардиолог: Лекуваме артериална хипертония при 10-годишни деца заради неправилен начин на живот

Д-р Маргарита Христова, детски кардиолог:  Лекуваме артериална хипертония при 10-годишни деца заради неправилен начин на живот - E-Burgas.com

Д-р Маргарита Христова е новия член на сплотения екип на Педиатрично отделение в Болница „Тракия“, Стара Загора. Родена е във Варна. През 2002 г. завършва хуманна медицина в Тракийския университет в Стара Загора, а през 2016 г. защитава специалност детска кардиология в Националната кардиологична болница в София. Работила е в Центъра за спешна медицинска помощ в Казанлък и в УМБАЛ „Проф.д-р Ст.Киркович“ в Стара Загора.

Така в Педиатрично отделение на Болница „Тракия“ малките пациенти и техните родители вече могат да разчитат на компетентната помощ на няколко лекари педиатри с втора специалност  – детски пулмолог, детски гастроентеролог, детски невролог и детски кардиолог.

- Д-р Христова, знаем, че България държи незавидното 1 място в света по кардиологични заболявания. Има ли повишена сърдечна заболеваемост и сред децата?

- Причините за кардиологичните заболявания при възрастните и децата, особено в oтделните възрастови групи  са различни. Статистиката показва, че в България всяка година се раждат 500  българчета с вродени сърдечни малоформации. От тях  21% се оперират до едномесечна възраст,а 60% до навършване на две годинки. Знаете, че сърдечни операции на деца се правят единствено в Детската кардиологична клиника в София. Въвеждането на феталната ехокардиография, която открива или изключва структурни дефекти на сърцето на плода, позволява на родителите и лекарите днес да бъдат подготвени, когато се очаква раждане на дете с тежък порок на сърцето. Или да бъде препоръчано прекъсване на бременността, когато сърдечните дефекти са много тежки и не подлежат на хирургическо лечение след раждането. В Последните 20 години има бурно развитие на неоперативните методи за лечение на сърдечносъдови заболявания.

Детският кардиолог е в помощ на детето веднага след неговото раждане – тоест от нулева възраст до навършване на 18 години. Добрата новина е, че в България също предстои да се сформира лекарска комисия за първи път с участието и на детски кардиолог. Тази комисия наблюдава порасналите вече деца със сърдечен проблем заедно с възрастните пациенти. Това е много положителна практика, прилагана в развитите страни, тъй като патологията на вродените сърдечни малформации са твърде специфични и кардиолозите не всякога имат опита да наблюдават такива възрастни индивиди с 7-8 сърдечни операции.

- Кои са най-често срещаните сърдечни заболявания при децата?

- Все повече се наблюдава нарастване случаите на артериална хипертония при децата заради променения им начин на живот. Основен проблем и причина за поява на високо кръвно при децата е затлъстяването. Най-често деца със сърдечни проблеми биват насочвани към детски кардиолог от ендокринолозите, при които тези деца са били на преглед, заради наднормено тегло и нарушена обмяна на веществата. Основният проблем при тези деца е артериална хипертония. Говорим за деца на 10 и повече години, които страдат от високо кръвно и се налага да бъдат на медикаментозна терапия. Причината е, че в съвременния свят родителите все по-трудно намират време да организират правилния двигателен режим на децата си, да ги стимулират към активно спортуване и да ги наблюдават дали не прекаляват със заседналите игри пред таблета или телефона. Така детето попада в един порочен кръг, в който на детето не му е до плуване или спортуване, защото страда от главоболие заради кръвно 180/100, а в същото време родителите му настояват то да отслабне. Задача на детския кардиолог и на останалите лекари е да извадят пациента от този порочен кръг като му дадат тласък в правилната посока. Все по-често ми се налага да предписвам медикаментозни терапии на деца, които са утвърдени от сериозни европейски организации, но все пак това е много жалко.

- А кои са най-честите проблеми при новородените?

- При децата до 1 година водеща честота имат вродените сърдечни малформации. След това започват ритъмно-проводните нарушения или т.нар. сърдечни аритмии. Тяхната честота се повишава с наближаването на пуберитета. Някъде в периода на тийнейджърството започват и първите проблеми с високото кръвно налягане. В последните години нова проблематика в сърдечната детска заболеваемост се очертава при недоносените деца, чийто брой също расте. Те също подлежат на активно наблюдение от страна на детските кардиолози, заради опасността от белодробна хипертония.

- Какви са нормалните стойности за кръвно налягане и пулс при децата?

- Нормалното кръвно налягане при децата зависи от техния ръст, години и килограми. Затова само специалист може да определи дали едно дете е развило хипертония. Едва в юношеска възраст кръвното налягане става като при възрастните - 120/80. Същото важи и за сърдечния пулс – при бебетата може да бъдат нормални стойности от 120 – 140 удара в минута и дори 180, когато то има температура. При едно 10-годишно дете пулсът обичайно е около 90 удара в минута. При децата, които спортуват пулсът е забавен. В юношеска възраст става около 70, като при възрастните.

- Гените или вредния начин на живот имат по-голяма вина за тази неблагоприятна тенденция?

- С развитието на генетиката действително се оказва, че голяма част от патологията е наследствено обусловена. Причина за появата на сърдечни заболявания са и различни външни фактори. На първо място това са възпалителните заболявания като цяло – вирусни, бактериални инфекции, които при един имунологичен дефицит могат да доведат до засягане на сърдечния мускул. Ендокринологичните проблеми, високото кръвно налягане също са фактори. Затова винаги препоръчвам на родителите да обръщат повече внимание на своите деца, да изграждат за тях правилен ритъм на живот, за да не получават високо кръвно на 16 години, наведени над телефоните и мониторите по 24 часа в денонощието.

Коментари

Още от последните новини