Цялата кръв на Бургас влята в Очите

Цялата кръв на Бургас влята в Очите - E-Burgas.com

Несебърският бос ранен с 5 куршума след стрелба в заведение в Слънчев бряг

Задържаха 6 души от двете враждуващи групи, сред тях е собственикът на кръчмата

Обзор: "24 часа"

Мъж на 46 г. загина, а осъденият като наркобос Димитър Желязков-Митьо Очите е в критично състояние след стрелба в Слънчев бряг в сряда вечерта. Още двама са ранени, но по-леко.

Над 30 л кръв са били прелети на Желязков от постъпването му в бургаската болница на 8 юни вечерта до 9-и следобед. На практика във вените му вече тече не негова, а кръвта на други хора. До 15,30 ч в четвъртък за несебърския бос са били осигурени над 50 сака с кръвна плазма.

Около 21 ч пред ресторант 4 you на около 200 м от главната алея

за минути се

събират над 30

яки момчета

На камерите се виждало как идват от различни страни, някои пеша, други с коли. Когато тумбата става достатъчно мощна, част от нея блокира вратата, а около 10-15 момчета начeло със самия Желязков нахлуват вътре в заведението, правят бърз оглед на масите и без колебание се насочват към сепаретата встрани от бара - очевидно ползвани от собственика на заведението Божидар Кузманов-Кравата, бизнесмен от Пазарджик, който е изкарал доста сезони в курорта.

Следва размяна на реплики и няколко юмручни удара. Проехтяват изстрели, част от посетителите залягат на пода. Над 40 души са участвали в конфликта.

Срещу бригадата

на Митьо Очите

Божо Кравата

изкарал 10 бойци

“Чу се силен трясък, веднага се разбягахме, не знам колко пъти се стреля, пукотевицата не спираше”, разказа мъж от съседно заведение.

4 изстрела попадат в тялото на 46-годишния Александър Ангелов Алексиев. Той е завършил военноморско училище и от години работи като охранител, близък до Митьо Очите. Покосен пада и босът.

Димитър Желязков обикновено се движи с бронежилетка. Той обаче не е предполагал, че събитията ще се развият така, коментира източник от Слънчев бряг. Този път антуражът дори не е започнал да върши обичайните си действия като трошене на столове и маси. 

Още в началото на схватката Очите пада на пода веднага след Александър, до тях се срутва още един от гардовете, познат като Кольо Магарето. Докато момчетата се суетят около шефа си, един от хората на Божо Кравата успява да изтича от заведението към страничната алея, продължавайки да стреля.

Желязков е закаран с линейка на Бърза помощ около 21,30 ч. Първоначалният преглед показал проникваща рана в малкия таз и още една в гърдите по посока на рамото. В болницата е докаран и гардът му Кольо.

За минути пред спешния центъра се събраха около 30 души, част от тях близки и познати на Очите и семейството, които нямат нищо общо с инцидента. Тук бяха двете му дъщери от брака с Таня - жената, която стана жертва на атентат преди 15 г., приятелката му Антигона и малкият им син Димитър, на 10 г. и половина.

Голямата дъщеря на Очите - Станислава, която изключително прилича на него, реагира остро срещу насочените към близките камери и фотоапарати. Видимо притеснена, към този момент тя бе обнадеждена за състоянието на баща си. Каза, че е стабилизиран и няма опасност за живота му. Минути по-късно пред спешния център се изсипаха коли със спецполицаи, блокираха фоайето и създадоха буферна зона между чакащите журналисти и хората на Желязков.

На мястото на престрелката в Слънчев бряг започна оглед сантиметър по сантиметър. Освен шефът на ОД на МВР Калоян Калоянов на мястото бяха двама прокурори, а около полунощ пристигна и гл. секретар Георги Костов.

Над 30 гилзи,

3 пистолета и

нож са намерени

и иззети от местопроизшествието, каза на извънреден брифинг шефът на апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров. 

Веднага след инцидента е образувано досъдебно производство за убийството на Александър Алексиев и опит за убийство на 43-годишния Димитър Желязков.

Освен първоначалния оглед е извършен и допълнителен, а късно в четвъртък е напревен и трети. Заведението остана отцепено с ленти. Според прокуратурата са намерени множество предмети, свързани с престъплението.

Единият от намерените е “Макаров” с изтрити номера. Той е бил до тялото на убития Александър. Другият пистолет, иззет от обкръжението на собственика, е законно притежаван. Газово оръжие е прибрано от хората на Желязков.

Най-важните експертизи, от които зависи ходът на разследването, са балистичните, изтъкнаха от прокуратурата. Очаква се веднага след изготвянето им да бъде привлечен обвиняем или обвиняеми.

Основната версия за кървавата баня е свързана с
пререкание
между
собственика на
4 you и
кандидат-зет
на Желязков
- мъжа, с когото живее голямата дъщеря на Очите. Още вечерта след инцидента главният секретар на МВР Георги Костов намекна, че е възможно искрата да е пламнала от битов конфликт. В четвъртък той потвърди, че между ресторантьора и кандидат-зетя на Очите е имало скандал за паркоместа, който избухнал по-рано през деня. След това се провели няколко разговора между страните, в които очевидно участвал и самият Желязков, но те не свалили напрежението

В четвъртък по обед от ОД на МВР съобщиха, че се издирват 8 лица, свързани с тежкото престъпление. Сред тях е и собственикът на “4 you” Божидар Кузманов, на 33 г., от Пазарджик. Часове по-късно 6-има бяха задържани. Сред тях е и собственикът на 4 you Божидар Кузманов. 

“Установени са всички лица, които имат отношение към инцидента. Досега са задържани 19 човека”, каза на извънреден брифинг в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Сред издирваните има хора и от двата лагера. Нелеп инцидент, а не дълго готвено покушение е в основата и на алтернативна версия, която представят близки до Желязков.
Поводът за враждата обаче бил друг и е свързан с актуален бар, управляван от Божидар Кравата. Според тази версия хората на Божидар се опитвали да мотивират собственик на туроператорска агенция да включи бара им в алкохолните турове, но мъжът отказвал.

Последвали заплахи и саморазправа, а туроператорът, близък до Очите, поискал протекция от него. Той им е предложил да се срещнат и да се разберат, но получил отговор, че имат работа - да отиде при тях. Желязков е приел това като пренебрежение, смятат запознати.

От прокуратурата не отрекоха изцяло, че престъпленията може да са следствие от по-дълбоки конфликти, заявиха само, че се работи по всички версии. Поводът може да е незначителен, по-важни са обаче причините, а те са, че хората от тези среди са свикнали да уреждат всичко с юмруци и оръжие.

Битката за живота на наркобоса мина през няколко драматични периода. Половин час след приемането му в болницата е започнала животоспасяваща операция, продължила 8 часа и половина. Босът е кървял отвсякъде, няколко медицински екипа с хирурзи от различни специалности са се включвали поетапно в операцията.

“Още при приемането Желязков бе в изключително тежко състояние”, коментира изпълнителният директор на МБАЛ - Бургас, д-р Георги Матев. От тялото на Димитър са извадени 4 куршума, 5-ият е останал в областта на горната част на гръдната кухина. Хирурзи преценили, че изваждането му е рисковано. Засегнати са бял дроб, корем, пикочен мехур и големи съдове. Пациентът е бил в тежък хеморагичен шок.
Пет часа след
първата операция
Митьо Очите
отново е вкаран
в операционната
заради силно кървене. Прелята му е още кръв. Втората операция продължила близо 3 часа. След приключването от болницата заявиха, че състоянието му остава критично. 

През цялото време са вървели консултации с лекари от ВМА, които са експерти в огнестрелните травми, информиран е бил и проф. Николай Петров. Д-р Матев заяви, че засега не се налага пациентът да бъде транспортиран. Той благодари на екипите за професионализма и бързата им реакция.

“Само в рамките на 30 минути бе организирано всичко - от приемането и диагностицирането на пациента до започването на операцията”, каза д-р Матев. Той не пропусна да благодари и на служителите на МВР, които с присъствието си помогнали на лекарите да работят спокойно.

 

Сред арестуваните е и участник в “Сървайвър”

Сред задържаните в четвъртък от полицията заради стрелбата е и Марчо Антонов, на 28 г., от Поморие, познат от предаването “Сървайвър”. Той участва в риалити шоуто преди 2 години. Според сайта на предването той е разделен със съпругата си и има двама сина.
Антонов е многократен шампион по кик бокс в три стила и е бил класиран на 5-о място на световно първенство.

В четвъртък МВР издирва 8 лица заради кървавата разпра в Слънчев бряг на 8 юни. 6-има бяха намерени и задържани. До редакционното приключване на броя не бяха открити Иван Терзийски и Радослав Димитров.

С премиера Бойко Борисов сме в непрекъснат контакт, заяви късно в четвъртък в Бургас министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

“Установени са всички действия и профилът на всички, които имат отношение към този случай”, уточни Бъчварова и добави: “Искам да призова всеки, който има основание и до този момент е имал колебание, да подаде жалба в МВР, ако се чувства засегнат по някакъв начин от определени лица и е бил обект на изнудване. Много ще ни помогне, ако даде своята информация и подаде своята жалба”.

Късно следобед в четвъртък окръжната прокуратура повдигна обвинение на Тодор С. за убийството на Александър Алексиев. “Към настоящия момент имаме повдигнато обвинение, касаещо убийството. Работим по съпричастност към обстрелването на Димитър Желязков, където също смятам, че имаме напредък в момента”, каза директорът на бургаската полиция ст. комисар Калоян Калоянов. По думите му Тодор С. има криминални прояви в миналото. Привлечен е към наказателна отговорност за умишлено убийство с огнестрелно оръжие по начин и със средства, опасни за мнозина.

 

Борисов гневен: С такива усилия върнах туристите, а някакви махленски биячи си решават проблемите с брадви

МАРИЯНА БОЙКОВА

Махленска свада на кандидат-зет с бивш затворник за паркомясто. Така определи премиерът Бойко Борисов в четвъртък сутринта инцидента в Слънчев бряг, при който беше простелян Димитър Желязков (Митьо Очите).

Според него причината за стрелбата не е разпределяне на наркопазари, а категорично става дума за махленска разправия. Целият спор тръгва от това защо две таксита не спират на определените за това места, заяви Борисов.

“Единственият въпрос, който ме интересува, е защо не бяха арестувани тия, които дойдоха в болницата. Иначе всичко останало е правилно”, каза той. По Черноморието са изпратени достатъчно полицаи, а камерите от съседните заведения са иззети. Премиерът се надяваше още в четвъртък да бъдат задържани всички участници.

Кандидат-зетят на Желязков е влязъл в спор за паркомясто за такситата със собственика на заведението, съобщи Борисов. “Затворът трябва да промени хората, но очевидно не ги променя. Мисля, че преди седмица 13 или 15 души задържахме при акция в Бургас. Това, което мога да им обещая сега, е, че ще им изпратя и данъчните с всички полицаи и няма да има луксозен автомобил без данъчна проверка през целия сезон за всеки, който влезе в Слънчев бряг. Произход на средства, на кое име се води, как е купен, как е докаран. С такива усилия успях да върна руските туристи и да докараме румънски туристи и да се очаква толкова добър сезон, и някакви там махленски биячи да ходят да си решават въпроса с брадви”, коментира той.

Борисов увери още, че МВР командирова много полиция и се надява курортът да бъде спасен от този тип хора. Той подчерта, че лично е изпратил министър Румяна Бъчварова, за да разбере защо участниците във фаталната свада не са били задържани още пред болницата в сряда вечерта.

“От това, което знам, са дошли с 5-6 коли от различни места. Те са се събирали по телефона. Знаете, като тръгнат да се бият, как се събира махалата. Но оттам, като са отишли в болницата, защо не са били арестувани тези, които са дошли на свиждане? Това е въпрос, на който трябва да ми отговорят днес и да се поправят”.

Коментари

Още от последните новини