Чиновници от МРРБ почиват за 5 лв. за нощувка

Чиновници от МРРБ почиват за 5 лв. за нощувка  - E-Burgas.com

Нощувката по време на почивка може да струва и … 5 лева на човек! Символичното заплащане осигурява Министерство на регионалното развитие за чиновниците си в почивните си бази. В тези на МВР пък средните цени на нощувка са 7,50 лв. на човек. Това става ясно от доклад на Световната банка за почивните станции на българските институции, представен от Института за пазарна икономика, пише "Труд".

Изследването обхваща 115 обекта с представителни и социални функции, почивни станции и обекти за обучение.Според доклада, 83% от тези имоти генерират загуби, които са средно 230 хил. лв. на съоръжение през 2016 г. За проверените 115 бази загубите са 22 млн. лв. за малко над 10 хил. легла.

Сред една от базите с големи загуби е резиденцията на Министерски съвет "Евксиноград". Тя има годишна загуба от 700 хил. лв. Почивната станция на МВР "Лазур" в Несебър е отчела загуба от 600 хил. лв. през 2016 г.

Сред причините за това е, че храната се предлага без надценка или на загуба. Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатацията на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости на обектите.


 

Коментари

Още от последните новини