Четири години от взривовете край Петолъчката

Четири години от взривовете край Петолъчката - E-Burgas.com
снимка: bnr.bg

Навършват се четири години от експлозиите на Петолъчката. На 5 юни 2012 г. складовете за боеприпаси край пътен възел "Петолъчката" избухнаха. При взривовете загинаха трима работници в складовете. Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, бяха евакуирани.

Тогавашният министър на отбраната Аню Ангелов каза, че отговорността за случилото се поема от фирмата, чиято собственост са складовете - "Берета Трейдинг". Обвинителният акт по делото срещу собственика на "Берета трейдинг" Десислав Делев и изпълнителния директор на фирмата Иван Пеев бе внесен в съда от прокуратурата в началото на април 2013 г.

Двамата са обвинени, че в качеството си на длъжностни лица не са предприели необходимите мерки за сигурност при работа с взривни вещества, които се изискват по закон. Заради неспазване мерките за безопасност и сигурност е допуснато взривяване, което е причинило смъртта на трима работници и телесни повреди на други работници. Делото за взривовете в местността Мараш до "Петолъчката" бе върнато от Районен съд - Ямбол за доразследване.

33 тома са побрали материалите по делото, а разпитаните свидетели са над 200 души - с уточнени имена и адреси. Направени са три ДНК експертизи, три съдебномедицински експертизи и комплексна технологична експертиза, установена и стойността на нанесените щети.

Коментари

Още от последните новини