Честваме 111 години независима България

Честваме 111 години независима България - E-Burgas.com

Днес се навършват 111 години от обявяването на Независимостта на България.

Едно от най-георичните дела в новата българска история.

На 6 септември честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, а на 22 - всички ние отбелязваме Деня на независимостта. 

На днешната дата през 1908 година във Велико Търново княз Фердинанд с правителството на Александър Малинов обявяват Независимостта на България с манифест, подписан от министрите  Александър Малинов; Стефан Паприков, Михаил Такев, Никола Мушанов,  Иван Салабашев,  Тодор Кръстев,  генерал Николаев и  Андрей Ляпчев. 

Събитието се случва в църквата „Св. Четиредесет мъченици“ в старата българска столица. След този акт,  княз Фердинанд I приема титлата цар на българите.

До този момент България е васално княжество на Османската империя.

Българската дипломация успява да се възползва по най-добрия начин от нестабилността след младотурското въстание, така без да бъде пролята и капка кръв, държавата ни обявява самостоятелност.

Защо обявяването на независимостта е важно?

България се изравнява със съседните си страни - Сърбия и Румъния, които са вече независими.

Нещо важно: България спира да плаща данък на империята. Източните железници на нашата територия се обявяват за български.

С българо-турския протокол от 1909 година и споразумението между българското правителство и компанията се урежда въпросът за откупуването на линиите на българска територия за 43 294 347 златни лева.

Макар България да обявява своята независимост на 22 септември 1908 г., битката продължава. 

Международно признаване

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо е спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Руската империя поема върху себе си изплащането на исканите от Турция 125 хил. лв. като приспадне тази сума от турския дълг, останал от Освободителната война (1877-1878). Така България няма да плаща нищо на Турция, а ще издължи 82 хил. лв. на Русия, но като сключи заем с руската държавна банка при изгодни условия.  В замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта ѝ.

Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.

Провъзгласяването на Независимостта без съмнение е най-високата точка на политическото самоосъзнаване и самоопределение на българската нация в годините след Освобождението. Царство България започва да подготвя окончателното присъединяване на останалите под османска власт територии.

Коментари

Още от последните новини