Честваме 1100 години от славната победа на цар Симеон I край Ахелой

Честваме 1100 години от славната победа на цар Симеон I край Ахелой  - E-Burgas.com

В чест на 1100-годишния юбилей от славната победа на цар Симеон I при Ахелой през 917 година, сдружения и клубове за исторически възстановки в страната, ще пресъздадат битката между българската и ромейската войска в близост до бойното поле край града, като демонстрират въоръжение и снаряжение и бойни практики на войските. 

На националното честване ще присъства и президентът Румен Радев. То ще се срещне с кмета на община Поморие Иван Алексиев и кмета на град Ахелой Иван Георгиев в сградата на Народно читалище „Светлина – 1934“. 

По-късно президентът ще наблюдава възстановка на битката при Ахелой с участието на сдружение „Авитохол“ и доброволци от цялата страна, след което ще се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I. 

Панихида за падналите воини в битката при Ахелой ще бъде отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий, а държавният глава ще произнесе слово, след което ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на цар Симеон I. 

Паметникът на Симеон I Велики в Ахелой е открит на 20 август 2007г. Поводът е навършването на 1090 години от победата над византийския пълководец Лъв Фока. 

18.00 ч.- Историческа възстановка на Ахелойската битка - градски стадион, град Ахелой.
19.30 ч. - Тържествено шествие и почетна стража до паметника на Цар Симеон І в град Ахелой.
20.00 ч. - Официална церемония с участието на почетен караул от състава на Военноморските сили. Поднасяне на венци и цветя. Тържествена заря. 
21.00 ч. - Празничен концерт.

Коментари

Още от последните новини