Червенобуза костенурка застрашава екосистемата в Атанасовското езеро

Червенобуза костенурка застрашава екосистемата в Атанасовското езеро - E-Burgas.com
Костенурките от този вид могат да станат доста големи снимка: nvasions.si.edu

Възрастен екземпляр на червенобуза костенурка е забелязан на Атанасовско езеро, съобщават от Българска фондация "Биоразнообразие-Бургас". При посещение в Атанасовско езеро на експерт от фондацията Ивайло Димчев наблюдава в обходния канал възрастен екземпляр на червенобуза костенурка (Chrysemys scripta elegans) - това е първото документирано наблюдение на този вид в езерото, за чието присъствие до този момент можеше единствено да се предполага. Червенобузата костенурка например произхожда от Южните щати на САЩ и Северно Мексико от земите около Мисисипи и Мексиканския залив. Тя е една от най-често отглежданите като домашни любимци костенурки в целия свят. Присъствието й в дивата природа, извън родните й места е много обезпокоително и този вид е поставен в топ 100 на най-инвазивните видове в списъка на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Благодарение на популярността им като домашни любимци червенобузите костенурки са били освободени или избягали в природата на много места. Диви популации (т.е. размножаващи се групи) са локализирани вече в големи райони на Австралия, Европа, Южна Америка, Карибите, Южна Африка, Средния и Далечния Изток. В много страни, напр. Австралия вносът и отглеждането им са забранени. От 2009 г. забрана за внос има и за Европейския съюз чрез Регламент на Комисията на европейските общности. Тази забрана е валидна и за България, макар на много места вероятно да не се спазва. Въпреки предприетите мерки, червенобузата костенурка вече е част от екосистемите на голяма част от земното кълбо. Този вид има редица предимства пред популациите на местните видове блатни костенурки - например по-ниска възраст за полово съзряване, по-висока репродуктвна способност и оцеляване на малките, по-големи размери на тялото, което им дава преимущество в борбата за заемане на местообитанията и използването на хранителните ресурси, а също и пренасяните от червенобузите костенурки различни патогени и заболявания. В естествения си ареал видът предпочита топлите и чисти бавнотечащи води, обрасли с изобилна водна растителност. Извън него обаче се приспособява и в по-студени води, не е толкова взискателен към чистотата на водата и практически може да завземе всички подходящи местообитания в умерените и топли части на света. В Европа червенобузата костенурка успешно се аклиматизира в местата с по-студен климат.

Присъствието й в Атанасовско езеро е потвърждение на това и създава сериозни притеснения у специалистите за бъдещето на местните видове блатни костенурки, както и на екосистемата като цяло. Безразсъдното освобождаване на домашни любимци в дивата природа създава предпоставки за необратими изменения във видовия състав и структурата на популациите на водните организми. Освобождаването, освен че е забранено от Закона за биологичното разнообразие и се наказва с глоба до 2000 лв. (за юридически лица до 5000 лв.) показва и липса на осъзнаване и преценка за последствията, които всеки от нас, дори и неволно може да предизвика с поведението си в дивата природа.

От фондацията призовават гражданите да не освобождават домашните си любимци в дивата природа и особено в такива запазени все още места като Атанасовско езеро.

Коментари

Още от последните новини