Частни гори в Странджа заплашени от поголовна сеч

Частни гори в Странджа заплашени от поголовна сеч - E-Burgas.com
Снимка Татяна БАЙКУШЕВА

Собственици на земеделски земи, чиито имоти са се превърнали в гора след като са обрасли с растителност, масово изявяват желание да изсекат дърветата от площите си. Ако това обаче се разреши и бъдат обезлесени големи площи, има опасност от възникване на сериозни проблеми като поява на свлачища и ерозия на почвата. За това алармира по време на пресконференция инж. Венелин Радков, директор на Регионална Дирекция на горите в Бургас.

 "Става дума за така наречените гори върху земеделски земи. Немалко бивши ниви, които с времето не са обработвани, постепено са се превърнали в гори. На 1.03.1991 година беше приет Закона за възстановяване на собствеността върху земеделските територи. От 1991 година до сега, стопаните ако имаха някакви намерения да ползват земята като земеделска, спокойно можеха да си обработват земята и да изсекат каквото има облесено. Те сега изведнъж се сетиха да започнат да ползват земеделските си територии. Но законодателят ясно казва-това, което е гора, ще се стопнисва като гора", обясни инж. Радков.

Той коментира още, че във всяка община има съставена комисия и за всяка една площ се преценя дали тя е гора или не.

"До скоро нямаше много възражения. Но напоследък се появиха. Това с особена сила важи за Община Малко Търново и по-специално за землищата на селата Граматиково и Визица. Изведнъж ни се стовариха над 150 жалби и възражения. Оказва се, че хората искат да имат ниви, а не гори. Но на много места гората вече е станала на петдесет години. И ако ние разрешим да бъдат отсечени дърветата от въпросните площи, представете си каква ерозия ще се получи, какъв воден отток, свлачища. Така че тепърва има да се работи по тези жалби. А те се правят, за да се получават субсидии. Субсидиите за територии, които са в Натура 2000 са умножени по две. Интересно ще ми е, след като накой си е отсякъл гората, която е върху нива, дали после е направил нещо върху тази нива. Това ще следим за общини като Средец например, които са отличници в това отношение", заяви директорът на РДГ Бургас.

Справка на ведомството за моментното разпределение на горските територии показва, че горите върху земеделски земи са общо един процент от всички гори в Бургаска област.

Татяна БАЙКУШЕВА

Коментари

Още от последните новини