Частна мандра изхърля мляко в руенската Голяма река

Частна мандра изхърля мляко в руенската Голяма река - E-Burgas.com
Река Шиваровска (Голяма река)

След сигнал за замърсяване със суроватка на водите на река Шиваровска (Голяма река), между селата Шиварово и Дъскотна, РИОСВ – Бургас,  Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория към Изпълнителна агенция по околна среда в Бургас извършиха незабавна проверка.

Собственикът на мандрата „Билдинг зах“ ЕООД е титуляр на разрешително за ползване на реката за заустване на отпадъчни води. Чрез договор дружеството е преотдало млекопреработвателното предприятие на „Млечна промишленост Маноя“ ООД, за което не е уведомил Басейнова дирекция „Черноморски район“ и не е спазил условията в издаденото му разрешително.

На място беше констатирано, че пречиствателното съоръжение на мандрата функционира нормално. В шахта след пречиствателното съоръжение е установено заустване на непречистени отпадъчни води с млечно бял цвят. Нерегламентираното заустване се осъществява чрез канал за повърхностни води на производствената площадка, отвеждащ непречистените води директно в реката.

Взети са водни проби преди и след заустване, които ще бъдат изследвани по физико-химични показатели: активна реакция, неразтворени вещества, БПК5, ХПК, общ азот, азот амониев, общ фосфор и мазнини.

На „Млечна промишленост Маноя“ ООД, Велико Търново е дадено предписание за незабавно преустановяване на нерегламентираното заустване в р. Шиваровска и  почистване на района на заустване в срок до 19. 06. 2017 г.

За констатираните нарушения по Закона за водите са съставени актове на „Билдинг зах“ ЕООД и „Млечна промишленост Маноя“ ООД.

След получаване на резултатите от извършеното пробонабиране ще бъдат предприети допълнителни админастративнонаказателни мерки.

На място ще бъде проверено изпълнението на дадените предписания.

Коментари

Още от последните новини