Частна инвестиция на нов път до село Соколово скара съветниците в Карнобат

Частна инвестиция на нов път до село Соколово скара съветниците в Карнобат  - E-Burgas.com

Когато се вземат общински решения, трябва да се надмогнат личните неща, учуден остана кметът Георги Димитров

Точка от дневения ред на днешното заседание на Общинския съвет в Карнобат, касаеща бъдещото изграждане на път в землището на село Соколово, скара съветниците и отложи решението на казуса, може би за следващото заседание.

В момента стопанският двор, през който минава общински полски път, е закупен от бургаската селскостопанска фирма „Ден“ ООД. Там има изградена кравеферма с над 400 животни, а основният ползвател на пътя е момче на име Георги. Тъй като от „Ден“ не могат да заградят имота и от двете страни и да сложат мрежа, а преминаването на работници и случайни хора по този път прави инвентара им открит за кражби и набези, това е и причината кметът на общината Георги Димитров да внесе в Общински съвет докладна, с която съветниците да одобрят предложението за промяна на ПУП-а, едва след който бива да бъде направен проект и съответно да се стигне до неговата реализация.

Това обаче като че ли не бе схванато от опозицията в Общинския съвет, които отказаха да подкрепят докладната, вероятно съзирайки конфликт на интереси и бе предложено тя да остане за доразглеждане за следващия път.

„За мен, кметът, администрацията и Общинският съвет, когато вземат решения, трябва да надмогнат личните неща. Ние сме давали разрешение за разработване на ПУП и на други стопански субекти, било то еднолични търговци, ползватели на земеделки земи или др., някой от които са декларирали конфликт на интереси тук, в Общинския съвет“, заяви кметът на Карнобат Георги Димитров, като добави че инвестицията която следва да бъде направена, като се построи нов път в порядъка на 500 м и да се закупи след това от общината съществуващ път, също толкова дълъг, е много скъпа, но всеки си прави сметката.

„Днес ми се даде предложение ние да вземем решение за изграждане на нещо, което по принцип е незаконно. Има си процедури. Строителството на каквото и да е съоръжение, особено пътно, не може без проект. А за да има такъв първата процедура е да бъде разработен ПУП. Ако е необходима отчуждителна процедура, тя е изключителнао дълга във времето, но трябва да стане. И след като бъде наред всичко във времето като проектна готовност, като уредени въпроси със собствеността, тогава се дава разрешение за строителство. Ако той реализира пътя, едва тогава заставаме пред въпроса да вземем решение дали сега съществуващият път е загубил предназначението си на такъв, т.е. в рамките на 2-3 години ще стане това. В момента нищо не казахме, казахме ние просто не сме съгласни, защото там стои някой човек, който може би е конкурент. Това, според мен не са мотиви на общински съветници, които разсъждават държавнически, защото ние сме тук първо да удовлетворим интересите на общината, второ на всички наши стопански обекти, които произвеждат материални блага и плащат данъци в тази община“, уточни още кметът.

Димитров разкри, че неотдавна е имал сходен случай, когато го потърсили от ръководството на „Лукойл“ с желание да реновират общински път. „Как да откажа при положение, че той е наша собственост! Вярно, те са основния ползвател, но  го направиха хората. Той си съществува като път, изграден е по закон, но реновирането му, просто не ангажира наши средства“, обясни кметът.

Комисията, разгелждаща докладната, нямаше възражения, но постави въпроса ходил ли е на място някой? Кметът заяви че лично е ходил и познава пътя прекрасно. Според него, вероятно ще има проблеми с реализирането на ПУП-а, защото основата, върху която се предвижда да бъде изгреаден новият път, е полски път, който като габарити не отговаря на съответните изисквания, за да мине оттам едрогабаритна техника, животни и т.н. „Но това е работа на проектантите, не на админстрацията“, уточни Димитров, който определи днешното решение, или по-скоро липсата на такова, като необяснимо.

Той ще помисли дали ще е необходимо да вкара тази точка в следващото заседание на Общинския съвет, както бе предложено. Мнението пък на другите ползватели на пътя, може да бъде чуто, едва когато бъде изработен ПУП-ът.

Коментари

Още от последните новини