Частично лунно затъмнение гледаме довечера

Частично лунно затъмнение гледаме довечера  - E-Burgas.com

В понеделник вечер ни очаква частично лунно затъмнение, а на 21 август Слънцето ще потъмнее над Съединените щати, съобщава Дарик. 

На 7 август над България започва частично лунно затъмнение. То се получава, когато Слънцето, Луната и Земята са подредени в почти права линия и нашата планета закрива със сянката си своя спътник. На 21 август ще се случи обратното. Но това пълно слънчево затъмнение ще може да се наблюдава само от там.

В нощта на 7 срещу 8 август ще видим как южната част на Луната се оцветява в червеникав цвят. Това е сянката на Земята, която ще причини частичното лунно затъмнение, разказва бТВ.

За България то започва вечерта, още при изгрева на Луната, в 20.29 ч. за София. Тя ще изгрее частично затъмнена. "Всички, които желаят да наблюдават явлението, е добре да използват бинокли или зрителни тръби, за да открият Луната много ниско над източния хоризонт", обясни Пенчо Маркишки от Института по астрономия към БАН. 

Максималната фаза ще бъде в 21.20 ч. Смартфоните няма да са особено подходящи, затова вземете фотоапарат с по-голям оптичен зуум.

Коментари

Още от последните новини