Бургазлия предлага общината да закупи инсталация за рециклиране на стари гуми

Бургазлия предлага общината да закупи инсталация за рециклиране на стари гуми - E-Burgas.com

Инсталацията ще може да обработва по 3 600 тона гуми годишно, а остатъчният продукт ще е годен за продажба в чужбина

Бургазлия предлага създаването на общински дружество за термично разграждане (пиролиза) на износени автомобилни гуми. А. Баръмов дори е избрал фирма от град Екатеринбург в Русия, която може да достави пиролизната инсталация. Тя ще може да преработва до 12 тона автомобилни гуми в денонощие. Допустимият брой работни денонощия за една година ще е 300, следователно инсталацията ще може да преработва до 3 600 тона гуми годишно. Цената на инсталацията до границата на България е 282 649 евро.

Чрез непряко нагряване във въртяща се пещ при около 500 градуса по Целзий, около 60% от масата на гумите се превръща в паро-газова смес, около 30% - в овъглен остатък (полукокс), а останалите около 10% са парчета тел. След охлаждането на паро-газовата смес, около 2/3 от нея (равни на 40% от първоначалната маса на гумите) се превръща в пиролизно масло - течност, подобна на суров нефт. Остатъкът от паро-газовата смес е горим газ, който се изгаря за поддържане на пиролизния процес.

Димните газове преминават през очистваща инсталация. Тепърва обаче ще трябва да се провери, дали въпросните газове съответстват на екологичните норми в България и дали ще бъде необходима автоматична измервателна станция за тях. 

Баръмов дава пример с германския град Бургау, където между 1984 и 2015 година е действала подобна инсталация. Получената парогазова смес е била изгаряна в парен котел, а парата е задвижвала парна турбина за производство на електроенергия. 

Според бургазлията след време би могло да се изгради край Бургас допълнителна инсталация за безопасно термично разграждане (газификация) на овъгления остатък (полукокса) и на пиролизното масло и превръщането им в чист горим газ с цел производство на електроенергия. Съществуват няколко процеса на големи световни фирми за газификация на въглища, полукокс и нефт.

Коментари

Още от последните новини