Бургазлия измина над един милион километра с ретро автомобил

Бургазлия измина над един милион километра с ретро автомобил - E-Burgas.com

Своеобразен рекорд постигна бургазлията Светослав Боснов. Той е изминал над един милион километра със своя автомобил "Мицубиши", модел COLT 800, произведен в Япония през 1957 година. Колата била купена от собственика си в Страната на изгряващото слънце преди петдесет години. Тогава мъжът бил тридесет и седем годишен и работел като електрончик на български кораб. Капитанът се съгласил да качат супер модерното за времето си водило на борда и да го превозят до Бургас по море.

От тогава до днес Светослав Боснов неизменно се грижи за изрядния вид на автомобила и за перфектното му състояние. Правил му е три основни ремонта. За целта винаги му доставяли оригинални части от Япония. През последните десетилетия обаче снабдяването с тях ставало все по трудно. А сегментите вече са износени, буталата-за смяна, диференциалът също се нуждае от профилактиране.

Ето защо сега Боснов е решил да изпрати подробно описана историята на "Мицубиши"-то в завода-производител. И да помоли да му помогнат, за да го стегне отново.

 „Ако искат колата да продължи да краси пътищата, ще трябва да ми ударят едно рамо“, коментира Светослав Боснов, който над тридесет години е плавал по морета и океани, а днес, на 87 години е знаменосец на Клуба на моряка в Бургас.

С „Мицубиши“-то не пропуска да се включи в големите ретро-ралита, които се провеждат на различни места в България. И е спечелил множество награди. А колата му единствения автомобил "Мицубиши" COLT 800, останал в света.

Автор Татяна БАЙКУШЕВА

Галерия
Коментари

Още от последните новини