Бургазлии ще продължат да имат отдушник в лицето на обществения посредник

Бургазлии ще продължат да имат отдушник в лицето на обществения посредник - E-Burgas.com

Махнат ли омбудсмана гражданите ще отидат пред вратата на кмета и заместниците му

Бургаските граждани ще продължат да имат обществен посредник, на който ще могат да споделят проблемите си, и от когото ще получават съвет как да постъпват. Това решиха преди малко общинските съветници. Както е известно групи от опозицията входираха докладна, с която искаха да закрият длъжността, поради липсата на правомощия на омбудсмана и хвърлени пари на вятъра за тази институция.

„Функциите на омбудсмана за никакви, той играе ролята на пощенска кутия, която струва 82 бона на година. Той няма никакви правомощия. Или му дайте правомощия на този човек или няма смисъл да даваме пари на вятъра“, заяви Ангел Божидаров от НФСБ.

Управляващите припомниха, че в момента въпросът с институцията омбудсман се обсъжда на национално ниво в Народното събрание и би било редно да се изчака изходът оттам и след това да се мисли и на местно ниво.

Евгений Мосинов от БСП пък напомни, че общественият посредник е една допълнителна възможност на хората да имат достъп до властта и да поставят своите проблеми.

„Финансовите доводи са неоснователни, а сумата е несързамерна. За три седмици бяха постъпили 50 жалби, омбудсманът е отдушник на бургазли, ако го махнат тези хора ще отидат пред вратата на кмета и зам.-кметовете. Понеже не можем да намерм един дсотоен бургазлия за омбудмасн и искаме да затрием длъжността“, каза юристът от групата на БСП.

В момнета тази длъжност се изпълнява от Таню Атанасов, а негов наследник така и не се намери след проведени няколко процедури.

Коментари

Още от последните новини