Бургаските учители не искат Милена Дамянова за министър на образованието

Бившият зам.-министър била автор на законопроекта за Закона за предучилищно и училищно образование

Бургаските учители са в готовност за протести. Това съобщи  председателят на Съюза на българските учители в Бургас Константин Янков пред радио "Фокус".

Това е решението, което е взето на седмата отчетно-изборна конференция. Причината- несъгласието на колегията за назначаване на Милена Дамянова като министър на образованието. По думите на Яков бившият зам.-министър на образованието е била автор на законопроекта за Закона за предучилищно и училищно образование.

„Точно тя беше човекът, който не пожела да се вслуша в предложението, които колегите направиха по отношение на качеството на текстовете в този Закон. И ако точно тя бъде министър на образованието в бъдещия кабинет, промените, които ние предлагаме да се случат, може би няма да се случат. Недоволството на колегите се поражда от начина, по който се спрягаше името на Милена Дамянова“, поясни Янков.

Той допълни, че са провеждани разговори и с други учители в страната, като те поддържат същото становище. Според Янков в Закона за предучилищно и училищно образование липсва възможност за адекватно действие от страна на учителите в случай на проблем с деца с по-агресивно поведение. „В стандарта за приобщаващо образование има специална наредба, която силно ограничава действията на педагогическите колективи в условията на агресия от страна на ученика“, каза още синдикалистът. Друг недостатък е текстът за плащане на пътните разноски на учителите. Колегията настоява още за ограничаване на броя на учебниците, от които учителят трябва да избира за провеждането на учебния процес. Просветителите настояват и за мандатност на директорите. Според Янков не е имало чуваемост от страна на бившия зам.-министър. “ На всичко това беше отговорено „Благодарим за предложенията!“, но дори и една запетайка не беше променена. Това беше много арогантно държание, много високомерно отношение“, каза още Янков. Той изрази надежда, че името на Милена Дамянова няма да фигурира сред кандидатурите за министър на образованието, но ако това се случи, то тогава ще започнат протестни действия.

 

Сподели новината:

Коментари