Бургаските рибари: Не сме малтретирани от ИАРА, но в залива е невъзможно да се лови риба

Бургаските рибари: Не сме малтретирани от ИАРА, но в залива е невъзможно да се лови риба - E-Burgas.com

Не трябва да пускаме мрежи край Атия, но и военните да си сложат шамандури, коментират от рибарското селище

Рибарите от бургаското рибарско селище не са били търсени от колегите си от Северното Черноморие за днешния протест пред администрацията на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и не са се включвали. Това споделиха самите рибари. Както е известно в бранша недоволстват от неправомерни актове и физическо насилие от страна на инспекторите, но от Бургас отричат за подобен проблем в залива и региона.

„Ние днес празнуваме рибарския Никулден, не сме съпричастни към този процес. При нас не се случва да ни малтретират от ИАРА, имаме наказания естествено, но те наистина са предизвикани от наши хора. Все пак ще имаме среща с Морска администрация и ИАРА, защото на практика в Бургаския залив е невъзможно да се ловува, поради ред ограничения – на две мили от плаж, на миля от пристанище, фарватери и т.н.“, обясни неформалния кмет на селището Димитър Янчев.

Той призна, че бургаски рибари са били наказвани, заради пуснати мрежи в района на военноморска база „Атия“. „Това наистина са нарушения, защото при спешен случай може мрежите да се оплетат в корабите и да провалим сериозно мероприятие, но е редно, също така, от „Атия“ да си поставят няколко шамандури и да се знае, че това е фарватерът и там не трябва да се лови риба“, коментира Янчев.

Тези технически проблеми всъщност ще бъдат обсъдени на срещата с институциите и ще бъдат решавани в хода на 2017.

„Аз подозирам, че този процес, без да съм сигурен разбира се, е във връзка с калканориболова. До мен достигат клюките от типа ЕЖК (Една жена каза б.а.) за квоти и т.н. Там също има проблеми, за които България се престарава - единствено ние намаляме квотите си за калкан, Румъния не. Би трябвало да е ясно на всички, че с нашата частица от Черно море ние не можем да повлияем на този процес и изчезването на някои видове риби. Това трябва да го направят всички държави от Черноморския регион. Ако Турция не възприеме това, което иска ЕС, цялата политика е осъдена – как ще контролираме Турция, Грузия, Русия или Украйна, това е невъзможна история. Трябва нещата да се сложат на релсите и държавите от Черноморското сътрудничество да проучат болестта на Черно море, да се набележат мерки и да се изпълняват'', каза още Янчев.

Местните рибари днес правят курбан в селището си на Ченгенето, тъй като отбелязват Никулден в стар стил – на 19 декември.  

 

Коментари

Още от последните новини