Бургаските ректори превърнаха нощта на литературата в празник на словото

Бургаските ректори превърнаха нощта на литературата в празник на словото  - E-Burgas.com

Десетки гимназисти, директори на професионалните гимназии в града и студенти минаха през "читателските гнезда" в Нощта на литературата.

Вчера, 15 май, за осма поредна година Бургас се включи в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременни европейски автори. Комплиментите са за проф. Галя Христозова - ректор на Бургаски свободен университет, проф. Георги Янков - директор на Художествена академия - филиал Бургас, и проф. Магдалена Миткова. Те приеха предизвикателството за нестандартно четене и "хипнотизираха" младата си аудитория в "Bar'Celona Cafe & Bar", бар "Papa Beer" и книжарница "Хеликон".

Откъси от "Медицински роман" на финландския писател Рику Корхонен, "Всичко това е любов" на португалката  Дулсе Мария Кардозо и  "Най - кратките приказки на света" от унгарските автори Янош Лацкфи и Тамаш Ияш звучаха на всеки 30 минути в т.нар. "читателски гнезда" .

Събитието  "Нощ на литературата"  мина при  голям интерес и за поредна година остави своите послания - Всеки, който е станал част от "Нощ на литературата", се връща, "Инициативата е много вълнуваща, но трябва да се преживее" и "Ден, в който не си прочел, поне 5 страници - е загубен ден".

Организатори на проявата са Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация "Детски книги", Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Словашката република в София и Чешки център, в партньорство с Община Бургас.

Коментари

Още от последните новини