Бургаските миньори на война с Христо Ковачки

Бургаските миньори на война с Христо Ковачки - E-Burgas.com

Рудник

На 17 септември започват едночасовите ефективни протести в свързаните с бизнесмена Христо Ковачки Мини "Черно море". Това обявиха от регионалната организация на КТ "Подкрепа" в Бургас.

Причината за стачката са неизплатени заплати. А възнагражденията на работниците не са преведени заради задължение на ТЕЦ Сливен за въглищата, произведени в мините. ТЕЦ-ът от своя страна има да взима около 5 млн. лв. от НЕК, които са по договор за изкупуване на електроенергия.

Пред Money.bg лидерът на регионалната организация на синдиката Иван Костадинов заяви, че мините дължат на работниците си две заплати - за юли и август. За юли общата сума е 270 хил. лв. а за август 340 хил. лв. Той посочи, че не е ясен точният брой на миньорите, които са останали без заплати.

Костадинов заяви, че ситуацията е критична заради това, че служителите на мините са останали без каквито и да е средства и не могат да изпратят дори децата си на училище.

Той посочи, че в началото на месеца е имало среща между представители на НЕК, енергийното министерство и синдикатите, на която е била постигната договорка Националната електрическа компания да преведе до 15 септември дял от своите задължения към ТЕЦ Сливен. Това обаче не се е случило.

Костадинов заяви, че ако до 18 септември работниците не получат заплатите си, ще се пристъпи към „ефективни стачни действия до постигане на целево решение за преодоляване на критичната ситуация".

По думите му много вероятно е миньорите отново да влязат под земята и да не излязат от там, докато не се намери някакво дългосрочно решение на създалата се ситуация.

Припомняме, че такава ситуация имаше в средата на октомври 2013 г. Тогава 50 работници от нощната смяна не напуснаха мината и останаха 300 метра под земята в продължение на 18 часа.

Справка на Money.bg в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката обаче показа, че ТЕЦ Сливен е едно от дружествата, получили най-голям дял от вземанията си спрямо останалите производители на електроенергия. От началото на годината НЕК е превела близо 12 млн. лв. на дружеството, което представлява 71% от договореното.

Отбелязваме, че средно електроцентралите са получили 50% от това, което НЕК е трябвало да им плати за произведената електроенергия, като има и компании които са получили едва 23% от парите си.

По-добра разплащаемост НЕК има единствено с ТЕЦ Марица изток 2 и други две топлоелектрически централи, свързани с Ковачки - Бобов дол и Брикел.

Каква е причината въпреки добрата разплащаемост на НЕК към ТЕЦ Сливен Мини Черно море да останат без налични пари не е ясна.

Коментари

Още от последните новини