Бургаските жени малко трудно изразяват своята емоция, но отприщят ли се, стават вулкан от енергия, казва световноизвестният психолог Балаян

Бургаските жени малко трудно изразяват своята емоция, но отприщят ли се, стават вулкан от енергия, казва световноизвестният психолог Балаян - E-Burgas.com

Световноизвестният психолог Моника Балаян специално за е-Бургас разкри някои интересни моменти от работата си, разказа ни какво е специфичното за бургаските жени и каква е ролята на психолога в нашия живот.

Моника Балаян е дипломиран психолог, завършила Ереванския Държавен Университет. Преминала обучение при най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Нейните консултантски професионални услуги търсят търсят в цял свят. Има повишение на квалификацията като треньор, консултант в Немската програма ProSME, в международната организация Таcis SMEARM, в В Американската програма АЕD.
Работила е в администрацията на Президента на Р Армения, била е ксперт при съветника на президента, разработва програми за комуникация на президентския апарат с обществеността в периода на преход.
Провела тренинги и консултирала като независим треньор, психолог–консултант в различни градове на Армения, както и в Сочи, Москва, Новосибирск, Ростов, Екатеринбург – в Русия, в страни като Германия, България, Кипър, Украйна, Белорусия. Консултирала компании като „Евростан Уют" - Армения, „Кофейная контата" - Русия, „АРМИМПЕКС" Банк – Армения, „Немски колеж по финансово и банково дело", „Амиот", „Арлиан", „Анелик Банк", GTZ. „Институт за развитие на бизнеса и човешките ресурси".

Консултирала VIP персони.

Провела над 400 Учебно-оздравителни курса, Курсове за развитие на интуицията, Тренинги за самоусъвършенстване, Комуникация, Разрешаване на конфликти, Тренинги за жени, Развитие на способностите, Разкриване на вътрешната сила, Ароматерапия и т.н. по цял свят.

А най-голям е успехът й в областта на смехотерапията.

-Как се чувствате в Бургас, Моника,  и какво Ви тегли насам?

-Много хубаво е в Бургас. Това е град, който има много трансформации. През различните сезони Бургас изглежда по различен начин. Но сега открих лятото в Бургас. За първи път идвам през месец юни и виждам колко се е преобразил този град, как хората са различни. Все едно е празник тук и хората изглеждат празнично. Обичам Бургас и всеки път идвам с удоволствие.

-Имате вече поглед върху това какви са хората в Бургас. Вие им давате психологическа помощ. В предварителния разговор ми казахте, че идват най-вече жени. Какво тормози бургаската жена, че прибягва до психолог?

-Това, което мога да отбележа, че бургаските жени се отличават от останалите, от жените в другите градове. Тука хората по-малко проявяват своята емоция, по-обрани са откъм емоция, малко по-скрити. Държат себе си докрай. Държат се в ръце. На пръв поглед изглеждат много спокойни. Но отприщят ли се, стават вулкан от енергия. Но аз казвам, че жената трябва свободно да изразява своята емоция. Ако я подтиска, става лошо. Трябва да намерят къде могат да проявят своята емоция-да танцуват, за да избухнат като енергия, да пеят, да се смеят.

-Повече проблеми в работата си ли имат или имат семейни, или пък интимни проблеми?

-Аз не мога да коментирам това. Когато човек каже, че има проблеми, то това означава, че има проблем със самия себе си. Когато си наясно със себе си,  проблеми отпадат сами..

-Повече от 20 години имате стаж, кой е случаят, който няма да забравите, който винаги ще помните?

-Никога няма да забравя един случай, докато съм жива няма да го забравя  Това за мен е като чудо, на мен самата това ми дава сили. Когато губя ориентир в живота, тази случка ми дава криле и сила,  и знам за какво човек е на тази планета. Това се случи в Сочи. На курс дойде мъж, млад мъж. След авария, той беше обезобразен, трудно ходеше. Получил е повреждане на мозъка. Едната му страна беше парализирана. Не можете да си представите каква гледка беше това. И когато той дойде, водеше го едно много красиво момиченце. Вярвайте ми, много силна картина, много силна…И едно красиво, изумително красиво момиче го водеше. Тя го държеше здраво за ръка го, всеки ден го водеше на курс. Аз мислих, че това е неговата сестра. Не се стърпях и го попитах-„Кое е това момиче?“. Той много трудно говореше, почти не му се разбираше, но каза-„Това е моята жена, моята любима“. И се изумих. Тя се беше отдала изцяло. Такава любов, разберете, няма. Тя беше търпелива. Искаше да види как той ще се чувства след този курс. Само да можехте да ги видите как се прегръщаха и как се целуваха. Знаете ли, това не е за разказ. Невероятно красиво момиче, която беше посветила живота си на този мъж. По принцип, мъжът не беше за психолог, аз нямаше как да му помогна, мозъкът му беше увреден. Но след като видях тази любов, аз го оставих на курс. А и с неговата любима нямаше смисъл да работя. Тя беше щастлива, че той е останал жив и тя може да се грижи. Това е, знаете ли, извънчовешката логика. При такива случаи, често има раздяла в семейството. А те се обичаха, тя не можеше без него нито една секунда, той не можеше без нея. Това никога няма да забравя.

-А любовта ли ни кара да бъдем щастливи?

-Да, категорично. Без любовта няма нищо, нищо. Без любов има рутина и сиво ежедневие, няма нищо истинско.

-Да разбирам ли, че без любов душата боледува?

-Аз незнам дали без любов изобщо има душа. Каква душа може да има без любов, нито сърце има, нищо няма. По-скоро, без любов душата спи.

-Има ли любов при 50 годишните, 60 годишните?

-О, човек след 50 години да не би да е изписан от този свят? След 50 и 60 години, човек започва сам да разбира какво е истинска любов. Преди това е прелюдие. След 50 и 60 години е зрялата, мъдрата, истинската любов.

-Преди години в България професията психолог не беше актуална. Хората се срамуваха да ходят на психолог или не разбираха същността на тази професия. Предпочитаха да ходят някой да им предскаже бъдещето, да си дават парите за гледачки….

-Аз даже помня преди години, хората се плашиха, когато казвах каква е моята професия. Мислиха, че аз веднага мога да прочета за тяхната душа или характер. Но това е една сериозна професия,  психологът наистина може да изиграе една сериозна роля в живота на дадения човек. Моментът, когато човекът трябва да приеме сериозни решения, моментът когато човек е разочарован, когато е уморен, когато човек има нужда от подкрепа. Винаги е по-добре да се обърне към професионалист, отколкото към делетант или гледачка. Психологът не дава акъл. Психолог показва цялата картина, какви резултати човек може да постигне, ако върви напред или наляво, или надясно. Задачата е да се решат проблемите, а не се дава  съвет. Сега хората наистина се отварят и търсят помощта на психолог. Психологът прави така, че човекът сам да си помогне, а не някой друг, а не да се опира на някой друг. И се радвам че хората  започнаха по-адекватно да решават своите въпроси.

-Какво ще пожелаете на нашите читатели?

-Пожелавам да живеят в хубав, реален, истински, слънчев свят. В свят където обичат и са обичани, където са сигурни в утрешния ден и са убедени в своето щастие и успехи. Така само могат да бъдат здрави. 

Коментари

Още от последните новини