Бургаските археолози с големи разкрития в "Акве Калиде" и "Русокастро"

Бургаските археолози с големи разкрития в

Работихме над два големи обекта и пожънахме огромен успех. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас, Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей. По думите му той и екипът му са работели над два големи обекта – древния град „Аква Калиде“ и средновековния град „Русокастро“. В „Аква Калиде“ са открити печати, които тепърва ще се идентифицират, а проекта по консервация и реставрация на археологическите паметници в древния град вървял към приключване. От друга страна в средновековния град „Русокастро“ са попаднали на множество интересни и важни за археологията открития.

„По отношение на „Русокастро“, хвърлихме страшно много усилия и успяхме да разкрием още 50 метра от западната крепост. Открихме неизвестна досега крепостна стена и три кули на по-малко от 70 метра разстояние. Намерихме и част от източната стена, която се наложи да укрепим. Стената най-вероятно е направена по времето на Цар Иван Асен II.

Според Николов, направените открития са много важни, но освен тях, екипът от археолози е попаднал и на други находки. Сребърно съкровище от 7 сребърни монети, златна монета, стъкло рисувано със злато и червена боя, стрели, копия и голяма украса с отвор, която все още не са идентифицирали.

„Смея да твърдя, че сезонът все още не е свършил, но сме много доволни от свършената работа и резултатите от нея“, добави директорът.

Коментари

Още от последните новини