Бургаски ученици станаха лесовъди за един ден /снимки, видео/

Деца от 2 „в” и 4 „г” клас на бургаското ОУ „Братя Миладинови” и техните ръководителки, бяха сред участниците в Националната инициатива „Лесовъд за един ден”, която този път се проведе край тракийско мегалитно светилище „Беглик таш”, на територията на община Приморско. Мероприятието беше организирано от Регионалната дирекция по горите в Бургас по повод Седмицата на гората.

Малките природолюбители посрещнаха с огромен ентусиазъм мероприятието и показаха отлични познания за екологично поведение. Мъгливото и хладно време не ги възпря, за да извървят през гората разстоянието от асфалтовия път до "Беглик таш".

Учениците имаха възможност да опознаят отговорната професия на горските специалисти. Чрез интерактивни игри и занимателни беседи, те научиха повече за екосистемите и процесите, които протичат в тях. По време на инициативата, сертифицирани експерти по горска педагогика от Регионална дирекция по горите – Бургас и горски служители на Дирекция „Управление и стопанисване на общински гори” в Приморско, демонстрираха дейностите по опазване и грижа за природата. В зоната около тракийското светилище беше направено залесяване с едроразмерни фиданки, в което децата се включиха активно. 

Домакините разказаха за това как различните видове животни могат да бъдат разпознати по следите, които оставят в гората, разкриха множество тайни за обитателите на мястото и споделиха какви са методите за справяне с бракониери. За всеки участник в „Лесовъд за един ден” те бяха подготвили красиви албуми и медали, изработени от природни материали.   

По време на посещението си в Община Приморско, децата разгледаха експозицията на Историческия музей в морския град и видяха уникалните археологически находки, открити по време на разкопки в района. Участниците в инициативата бяха приветствани от кмета на Община Приморско д-р Димитър Германов и от инж. Станимир Божанов, директор на Регионална дирекция по горите – Бургас. На организациите и ведомствата, подкрепили инициативата, инж. Божанов връчи благодарствени писма за опроявената съпричастност.

„Децата и гората на България за бъдещето на Зелена Европа”, това е мотото, под което преминава традиционната Седмица на гората през 2018 година. Тя официално се чества през първата пълна седмица на април месец. Поради големия обществен интерес, тази година в програмата са включени множество събития, които ще продължат до 14 април в цялата страна. В тях участват Изпълнителна агенция по горите, Регионалните дирекции по горите, структурите на шестте държавни горски предприятия, природните паркове и общинските горски структури. 

Инициатива „Лесовъд за един ден”, която се провежда успешно вече няколко поредни години, е едно от мероприятията, които се радват на най- голям интерес.

Галерия
Коментари

Още от последните новини