Бургаски районен съдия представи България в Полша

 Бургаски районен съдия представи България в Полша - E-Burgas.com

 Съдия Камелия Ненкова от Районен съд - Бургас бе избраният  български магистрат, който посети Република Полша в рамките на гостуване, организирано от Европейската съдебна мрежа по програмата за международен обмен. В двуседмичната визита са участвали магистрати от различни държави – членки на Европейския съюз. Всеки от тях е представил спецификите на правната система на съответната държава, запознавайки се с особеностите на правото в страната – домакин. Обсъдени са били множество модели и форми на сътрудничество между държавите в рамките на Европейската мрежа за съдебно обучение. Дискутирани са били утвърдени практики в различните държави, както и въпросите по спазване на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека. Бургаският съдия е участвал и в предходни посещения, в Херцогство Люксембург през 2015 г. и в гр. Брюксел през 2016 г.

           „По време на работната визита специално място беше отделено за обсъждането на въпроса за международното сътрудничество, както и възможностите, с които съдиите и прокурорите от различни страни в ЕС могат да си сътрудничат, да споделят идеи, да развиват своите правни системи и юридически познания", коментира съдия Ненкова.

         В рамките на посещението, Камелия Ненкова е имала множество организирани официални визити в институции в различни градове. В столицата Варшава, тя е посетила Върховния административен съд, Върховния съд на Република Полша, Националната прокуратура, като се е срещнала със свои колеги – съдии и прокурори, които са презентирали полските правни модели и практики. Бургаският съдия е провел срещи и с ръководствата на Варшавския затвор и Ареста, посетила е и Затвора в гр. Тшебиня и полицията в града. Съдия Ненкова е присъствала и на наказателни и граждански процеси в Районния съд на гр. Хшанов „Имах възможност да проуча други европейски практики, да наблюдавам съдебни процеси, свързани с наказателното право. С моите колеги обсъдихме много практически въпроси за прилагането на Конвенцията за правата на човека. В полската правна система е наложен модел за изписване на кратки мотиви по определени дела, които не са с фактическа и правна сложност или дори и решения без мотиви", допълни съдия Ненкова.

         Нашият представител се е срещнал  и с вицепрезидента на Апелативния съд в гр. Краков, като са обсъдили множество въпроси по прилагане правото на Европейския съюз, синхронизиране правните системи на страните - членки и обмен на практики и кадри в рамките на програмите за сътрудничество.

Районният магистрат определя посещението си в Република Полша като изключително ползотворно.

Коментари

Още от последните новини