Бургаски медици: 1 донор може да спаси 8 човешки живота

УМБАЛ Бургас в партньорство с Изпълнителната агенция по трансплантация  отбелязва Европейската седмица на донорството стартираха информационна кампания сред ученици. Днес лекари от Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация)  разговаряха с близо  90 деца от XII клас на  Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски“ .  

Учениците бяха впечатлени от факта, че 1 донор може да спаси 8 човешки живота.

„1101 души в България са в националния регистър на чакащи за органна трансплантация. Списъкът е дълъг и не всеки успява да дочака своя втори шанс. Всяка година 200 души губят битката с времето , а 200 други ги заместват в листата на чакащите. Затова темата за  донорството е важна и трябва да се обсъжда в семейството”, заяви  координаторът по донорство на УМБАЛ Бургас д-р Милена Минева. Лечебното заведение е единственото в региона, което е регистрирано като  база за трансплантации. В него  се извършва експлантация на бъбреци, черен дроб и сърце.

„Важно е да се знае, че разликата между кома и мозъчна смърт е огромна. В света няма случай, при който пациент в мозъчна смърт да е възстановил съзнанието си. След като човек изпадне в това необратимо състояние, неговите органи продължават да функционират още известно време, а пред близките му има два пътя – да помогнат на други болни да живеят или да погребат близкия си, заедно с надеждата на още няколко семейства”, каза  д-р Даниела Люцканова, която оглавява Комисията по установяване на мозъчна смърт в УМБАЛ Бургас.

Тази година кампанията на Изпълнителната агенция по трансплантация е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”. Нейната цел е да повиши осведомеността на хората за донорството.

Лекарите на УМБАЛ Бургас прожектираха на децата филми с реални случаи на рецепиенти на органи, които са продължили своя живот, благодарение на хуманния жест на близки на починали пациенти.

„Приживе човек може да иска да е донор и да помогне на някого след като си отиде от този свят, но ако не говори за това с близките си, те няма как да знаят. Поради тази причина кампанията цели да предостави повече информация на хората и да им помогне да формират мнението си, когато заявяват, че са за или против донорството”, каза д-р Даниела Люцканова.

В България няма регистър на съгласните да станат донори, а само на тези, които заявяват отказ. Прилага се системата на презюмирано съгласие – чрез съгласие роднините. Затова темата трябва да бъде обсъждана.

„Най-много донорски ситуациия в УМБАЛ Бургас имаше през 2014г., когато роднините  на четирима починали пациенти дадоха съгласие органите им да бъдат трансплантирани. От началото на годината донорската ситуация е една”, допълни д-р Минева. Тя разказа и за случай на 20-годишен чужденец, който това лято е загинал при падане. Когато разбират, роднините му идват   в УМБАЛ Бургас и сами предлагат органите на синът им да бъдат трансплантирани на нуждаещи се. За съжаление обаче това не е възможно, заради уврежданията.

Лекарите подариха на децата шапки, гривни и тениски с мотото на кампанията. Медиците благодариха на  директора  на Гимназия за романски езици "Георги Стойков Раковски" г-жа Радостина Костадинова за възможността да се срещнат и да говорят на тази важна тема с децата.

Сподели новината:

Коментари