Бургаски депутати: До дни изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа

Бургаски депутати: До дни изплащат обезщетенията на пострадалите фермери в Странджа - E-Burgas.com

Изплащанията на обезщетенията на стопани на умъртвени животни заради болестта чума започват от следващата седмица. Това стана ясно по време на парламентарния контрол днес, а информацията бе изнесена от министъра на земеделието и храните Румен Порожанов. Така той даде отговор на въпрос, отправен бургаските народни представители от ГЕРБ.

От трибуната на НС Иван Вълков попита какво представлява болестта чума по дребния преживен добитък, как бе установена в посочения район на Странджа, установен ли е източникът на заразата и механизмът на заразяване, и най-вече как ще бъдат обезщетени собствениците на животни. Бургаският депутат обърна внимание и на начините на обезпечаване на млекопроизводителите, засегнати от заболяването.

„След поредица от срещи и заседания на МЗХ, БАБХ,  след обсъждане на предприетите мерки за ликвидиране на заболяването, както и финансовите най-вече, вече са ясни и параметрите на обезщетения. Обезщетението на племенни животни, за които се прилага развъдна програма е по оценка, по породна принадлежност и развъдна стойност, и други показатели. За овцете по селекционен контрол оценката е индивидуална за всяко животно – средната цена е 225 лв. За овцете, които не са под такъв контрол, оценката е върната за ревизия, за да бъдат защитени по-добре пострадалите животновъди и се очаква да излезе, но говорим за не по-малко от 150 лв“.

Народният представител Диана Саватева, която осъществи и срещи с пострадали стопани от област Бургас, подчерта, че загрижеността от ситуацията е към целия регион, не само към с.Кости. и затова е нужна стратегия за развитието на животновъдство. „Днес стопаните чуха конкретните суми, които ще бъдат изплатени следващата седмица, това е важно за тях, за да имат възможност да възстановяват стадата си“, заяви Саватева.

Министър Порожанов поясни и за средствата по държавна помощ de minimis за овцевъди и козевъди. Те са съгласно Регламент (ЕС) № 1408/2013 за регистрираните по Наредба № 3 от 1999 г. земеделски стопани за 2018 г. Първата схема „де минимис“ е насочена към фермери от цялата страна, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки и е в размер до 8 274 336 лв. Ставката за подпомагане за една овца-майка и/или коза-майка е в размер на 7 лв. Помощта има за цел да компенсира животновъдите за изкупната цена на суровото мляко от дребни преживни животни, и да намали затрудненията в сектора. 

На заседанието беше одобрен и финансов ресурс за държавна помощ de minimis за 2018 г. в размер на 1 094 140 лв. за подпомагане на земеделски стопани, чиито животни са засегнати от болестта чума по дребните преживни животни в областите Ямбол и Бургас. За общините, в които има забрана за предаване и търгуване на овчето мляко помощта е в размер на 25 лв. на овца/коза. За засегнатите от въведената едноседмична забрана за цялата област преди излизане на разрешението на Брюксел за регионализацията на мерките  от областно на общинско ниво подпомагането е в размер на още 7 лв. на брой животно.

В отговор въпроса за необходимите мерки Порожанов, заяви, че ще се възложи цялостен анализ за региона на Сакар и Странджа. Стана ясно още, че ще се мисли и в посока търсене на начини за обезпечаване на разходите за съпътстващи дейности на общините при възникване на подобна ситуация.

Коментари

Още от последните новини