Бургаска фирма прави сувенири с шевици за европредседателството

Бургаска фирма прави сувенири с шевици за европредседателството - E-Burgas.com

Общинското социално предприятие „Морски знаци" в Бургас е избрано да участва в изработването на сувенири за подаръци по време на Българското председателство на Европейския съюз. 700 несесери и 600 ключодържатели с традиционна българска шевица е поръчката към предприятието, в което работят хора с увреждания, съобщава БНТ.

"Морски знаци" вече пет години изработва оригинални сувенири. Когато разбрали за Европредседателството, кандидатствали с няколко различни проекта. Получили одобрение и поръчка за сувенирите си украсени със автентична българска шевица.

"За момента имаме поръчка да изработим 600 ключодържателя и 700 несесера с българска бродерия, на това се спряха на този етап. Изключително сме горди, че можем да се включим в тази поръчка и много сме доволни от работата, която получаваме. Има голям интерес към нашата продукция, защото първо е нещо, което е по-различно, второ е нещо, което се прави ръчно и трето - самата функция на предприятието, то все пак е социално и дава възможност за работа на хора от две целеви групи - хора с трайни увреждания и самотни многодетни майки." заяви директорът Ваня Петрова. 

Идеята е на дизайнера на колектива, но понеже в цеха нямат машина за шевици, те се изработват по поръчка надомно. Всички изделия на "Морски знаци" са от естествени материали, а заради идеята в сувенирите да не се вижда магнита, получават награда за иновативен продукт от Пловдивския панаир. И са на старт за следващи поръчки за сувенири за българското председателство на ЕС. До края на срока за изпълнение на първата поръчка остава точно един месец.

Коментари

Още от последните новини