Бургас в челните места по жестокост към животните

Бургас в челните места по жестокост към животните - E-Burgas.com

Над 200 случая на жестокост към животни са регистрирани от МВР през миналата година, става ясно от отговор на вътрешния министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос. Най-много са престъпленията в районите на Бургас, Пловдив, София и Варна. Разкриваемостта не е висока (15.79%), но пък в отговора си Бъчварова твърди, че "не са налице случаи на рецидив за лица, които са били осъдени за насилие над животни.

Проверка на "Сега" показа, че за такива престъпления са постановени дори и две ефективни присъди, макар едната да е отменена от горната инстанция. В началото на миналия месец районният съд във Варна даде 1.4 години за убийството на котка. Делото бе гледано по бързата процедура, след като 34-годишният Янчо Янев призна вината си. Кадри на особена жестокост бяха излъчени от "Господари на ефира". 

Освен тази присъда има и още една, отново на съда във Варна. Тя е постановена заради убийството на домашен заек, който според делото е на стойност 25-30 лв. На първа инстанция обвиняемият е осъден на три месеца затвор, които да се изтърпят при първоначален строг режим, и 1000 лв. глоба. Втората инстанция обаче е изменила присъдата в година и половина пробация, глоба и срещи с пробационен служител. Животното е умъртвено след съседски скандал за силна музика. Заекът бил собственост на племенницата на осъдения, която го оставила на грижите му, защото заминала за чужбина за две седмици. Той първоначално приел, но след няколко дни при сбирка с приятели му била направена забележка за силната музика. След посещение от полицаи, които наредили музиката да бъде намалена, мъжът умъртвил заека. Последвало второ посещение от същите полицаи, които му казали, че е извършил престъпление и трябва да отиде в районното с тях. 

Извън тези две присъди жестокостта срещу животни се наказва предимно с глоби и условни присъди. 

Началниците на няколко областни полицейски дирекции са получили нареждане да проведат срещи с Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), за да се впишат ветеринарните лекари като вещи лица в съдилищата, става ясно от отговора на Бъчварова. Освен това е разпоредено "всички директори да създадат необходимата организация за провеждане на съвместни обучения между разследващите органи и полицейските с оперативни функции от МВР и представители на прокуратурата и регионалните отдели на БАБХ с цел осигуряване на необходимата координация и своевременна работа на служителите във връзка с постъпили сигнали за посочената категория престъпни деяния".

Източник: Сега

Коментари

Още от последните новини