Бургас ще рециклира стари дрехи и обувки

Бургас ще рециклира стари дрехи и обувки  - E-Burgas.com

Част от платовете ще се ползват за почистващи парцали, а от пуловерите и плетивата ще се правят вторични прежди за текстилни изделия

От 15 септември Община Бургас, съвместно с "Евротекс" ЕООД, стартира проект "TexCycle" за събиране и оползотворяване на ненужни дрехи и други текстилни материали, с фокус върху повторната употреба. Тази мини система се внедрява като част от по-голямата за сметосъбиране и сметоизвозване, за да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят напълно безвъзмездно от своите ненужни дрехи в синхрон с добрите европейски практики. Досегашната практика е те да се изхвърлят в контейнерите за общия боклук или да се оставят в непосредствена близост до тях. Поради тази причина, за съжаление, разхвърляни стари дрехи и обувки все още са честа гледка в нашия град.

В изпълнение на проекта в Бургас са позиционирани 19 специализирани контейнера, които са разположени до мобилните центрове за разделно събиране. Информация за разположението на мобилните центрове можете да откриете тук

Контейнерите са ясно обозначени с надпис "ДРЕХИ И ОБУВКИ". В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил. Върху контейнерите са написани инструкции за използването им и номер за връзка при необходимост от допълнителна информация. Те се обслужват напълно самостоятелно, като е препоръчително дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торби.

Част от текстилните материали, събрани в контейнерите, ще се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба, ще се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите - предимно пуловери и други плетива - ще се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Коментари

Още от последните новини