Бургас с най-слаб ръст на жилищния пазар

Бургас с най-слаб ръст на жилищния пазар  - E-Burgas.com

Бургас регистрира най-слаб ръст на сделките с жилищни имоти сред най-големите градове. Той е само 0,4%, т.е. пазарът в града и областта все пак остава сравнително стабилен на фона на оттеглянето и на руските купувачи на ваканционни имоти в региона. При ипотеките обаче увеличението надвишава 23% - ясен индикатор за засилена активност по рефинансиране. Това показват показват данните на Агенцията по вписванията за второто тримесечие и за полугодието.

Във Варна сделките се увеличават с 1,6% до малко под 5 хил., докато при ипотеките увеличението е 19% до малко над 1 800.

Темповете на ръст на пазарите в София и Пловдив пък драстично превишават тези в големите черноморски градове. 

Още по-силни са ръстовете при ипотеките, което от една страната индикира засилена активност на купувачите на имоти, но и че все повече хора искат да се възползват от по-ниските лихви, за да рефинансират стари кредити. Данните обаче не разграничават сделките от рефинансиранията, както и сделките с различните видове имоти. За тенденциите на жилищния пазар може да се съди с приблизителна точност по сделките в големите градове и по-малките областни центрове.

Данните напълно потвърждават статистиката на агенциите за имоти, които също отчитат силни ръстове на запитванията, огледите и сделките. Вероятно статистиката е непълна заради силния ръст на сделките с жилища в строеж – особено в София, тъй като те ще бъдат отразени в Агенцията едва при издаването на Акт 16 и предаването на имотите на собствениците им. Влиянието на тези сделки ще видим вероятно към края на тази – началото на следващата година.


 


 

Коментари

Още от последните новини