Бургас, Поморие и Несебър ще правят ток от боклука си

Бургас, Поморие и Несебър ще правят ток от боклука си  - E-Burgas.com

Гражданите на трите общини ще трябва да разделят био отпадъците си в отделна кофа

Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци ще превръща боклука на Бургас, Поморие и Несебър в електрическа и топлинна енергия. Проектът бе оповестен преди няколко години, а в момента е на етап обществена поръчка за проектиране и изграждане на инсталацията.

Очаква се новата инсталация да бъде изградена през 2021 година в Северната промишлена зона на Бургас. По същото време ще бъде обявена и друга обществена поръчка за доставката на кофи, в които гражданите ще трябва да изхвърлят отделно 

Анаеробната инсталация ще може да обработва по 30 652 тона годишно. Те ще се генерират главно от домакинствата, както и заведения и ресторанти. За целта обаче всички ще трябва да свикнат да разделят био отпадъците си, което ще бъде едно от най-големите предизвикателства на проекта. След като боклукът бъде преработен в анаеробната инсталация, той ще бъде отвеждан за компостиране. От трите общини от сега обмислят мерки, с които да стимулират гражданите, като една от идеите е намаляване на данъка за смет. 

Основната цел на проекта е намаляване на количеството депонирани отпадъци и съответно намаляването на вредните парникови емисии в атмосферата. 

Коментари

Още от последните новини