Бургас получава мощи на Св. Георги от Атон

Бургас получава мощи на Св. Георги от Атон  - E-Burgas.com

Реликвата ще бъде донесена на празника на светеца – Гергьовден и ще остане за постоянно в града

Бургас ще има втори светец-покровител. Освен от св. Николай Чудотворец, градът ще бъде закрилян и от св. Георги Победоносец. Негови мощи от манастира Ксенофонт в Света гора ще бъдат подарени на Бургас навръх големия християнски празник Гергьовден. Светецът е на особена почит в атонската обител, където се пази и негова чудотворна икона.

Светинята ще бъде донесена в Бургас по време на официалното честване на Гергьовден и след благославянето на бойните знамена, което ще се състои на площад „Атанас Сиреков“ пред сградата на Общината, съобщават от пресцентъра.

Мощите ще бъдат ескортирани от жандармерия, носени от архиерейския наместник отец Севастиян и връчени с тържествен ритуал на Сливенския митрополит Иоаникий.

От площад „Атанас Сиреков“ с процесия съставена от представителни военни части на Гарнизон Бургас, бургаското духовенство и гражданството, реликвата ще бъде отнесена до църквата „Св. Богородица“.

Мощите на свети Георги от манастира Ксенофонт се съхраняват в специален реликварий. Част от неговата украса е златна ръка, в която са вплетени нетленните останки на Победоносеца. След пренасянето им в Бургас те ще даряват жителите му със сила и смелост.

В Бургас се пазят други две църковни реликви. В катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ се намира част от Светия Кръст. Ампула с миро от мощите на св. Николай Чудотворец е другата реликва, пред която отправят молитви миряните в морския град. Тя бе дарена за новостроящия се храм в „Меден рудник“, който носи името на светеца. Мирото изтича всяка година на 9 май от гроба на Чудотвореца в италианския град Бари.

Коментари

Още от последните новини