Бургас отличник по създаване на работни места

Бургас отличник по създаване на работни места  - E-Burgas.com

6 поредни тримесечия ръст на броя на заетите

През последните три тримесечия пазарът на труда в Южна България създава средно по 36 хил. работни места на годишна база (22 хил., ако изключим столицата), показват данни на НСИ анализирани от ИПИ. 

Единственият район в страната, в който увеличаването на броя на заетите се ускорява, е Югоизточния район, като трайни положителни тенденции се наблюдават в Бургас и Ямбол (6 поредни тримесечия на ръст на броя на заетите на годишна база). Броят на заетите в столицата се увеличава за 15-то поредно тримесечие, достигайки 679 хил. души, с което надхвърля нивата отпреди кризата. По-добре отколкото през 2015 г. се представят пазарите на труда в Пазарджик и Пловдив, където през второто тримесечие на 2016 г. заетите са със съответно 5,7 и 4,6 хил души повече от същия период на миналата година. 

Броят на заетите се увеличава в 13 и намалява в 15 от областите в страната, като 10 от областите, в които е отбелязан спад, се намират в северната част на страната. Второто тримесечие на 2016 г. е третото поред, в което единственият район в страната, в който броят на заетите намалява, е Северозападна България. Нещо повече - за пръв път от 2011 г. спадът е в абсолютно всички области от района. Докато във Враца, Ловеч и Монтана това може да се припише на негативните демографски тенденции, спадът на заетите във Видин и Плевен е съответно с 4,9 и 7,0 хиляди души на годишна база, което показва, че икономическият фактор за по-ниската заетост явно надделява над социалния такъв (демографията).

economynews.bg

Коментари

Още от последните новини