Бургас отбелязва с богата празнична програма 140 години от Освобождението

Бургас отбелязва с богата празнична програма 140 години от Освобождението  - E-Burgas.com

Община Бургас е подготвила богата празнична програма по повод Националния празник на Република България - 3 март. Градските чествания започват на 2 март (петък) от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "А. Г. Коджакафалията",  с откриването на изложба "140 години свободна България". В нея с експонати от фондовете си ще участват Регионален исторически музей, Държавен архив - Бургас, РБ "П. К. Яворов", БХГ "Петко Задгорски".

На 3 март от 11.00 часа на пл. "Атанас Сиреков" ще се отслужи молебен за благоденствието на свободна България, след което тържествено ще бъде издигнат националният флаг. От 11.30 часа започват ритуалите за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Освободителя на Бургас - полковник Александър Лермонтов, паметниците на Руския лазарет и загиналите български възрожденци в Приморски парк и на руските освободители до Съдебна палата.

 Oт 12.00 часа "В прослава на Свободата" на пл. "Св. св. Кирил и Методий"  бургазлии и гостите на града ще могат да  се насладят на зрелищен концерт-спектакъл "Ние, българите", с участието на ансамбъл "Чинари". Присъстващите ще имат възможността да получат юбилеен вестник, издаден от Община Бургас по случай 140 от Освобождението и картичка с химна на Република България. Всеки ще може собственоръчно да изсече за спомен монета с българския лъв и надпис "140 години Свобода". Общината кани всички родолюбиви бургазлии да се включат и в мащабно всенародно пеене на химна на Република България, както и в празнично хоро заедно с ПФА "Странджа".

* Тази година в програмата се включва с празничен концерт и други съпровождащи събития екипът на БНР - Бургас.

Концертът се нарича "Аз съм българче свободно" и ще се проведе със съдействието на Община Бургас, РУО - Бургас и Младежки културен център на 1 март от 18 часа в Дома на нефтохимика. В него ще участват Гюлсюм Али и акробалет "Тиара", Хорова школа "Милка Стоева", децата от ЦДГ "Златното ключе", Брейк клуб "Бляк стайл", Танцово студио "Дюн", КСТ "БУРГАС 1975", Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов", ВГ "Морски песъчинки". Входът е свободен

Концертът е част от кампанията на БНР - Бургас "140 години свобода", посветена на годишнината от Освобождението на България от османско иго. Тя включва още:

- Ефирни рубрики;

- Състезание по история "Влез в час с БНР - Бургас" за учениците от XI и XII клас на Профилирана търговска гимназия Бургас, ППМГ "Акад. Никола Обрешков", СУ "Св. св. Кирил и Методий", ГРЕ "Г. С. Раковски";

- Конкурс за рисунка "Свободата и нейните герои" за ученици от 7 до 18 години.

 

Коментари

Още от последните новини