Бургас отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски

Бургас отбелязва 145 години от обесването на Васил Левски - E-Burgas.com

145 години след обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски гражданите на Бургас отново ще се преклонят пред паметта, святото дело и героичната му саможертва в името на цял един народ.

За трагичната гибел на най-достойния син на България ще си спомним днес с изложбата живопис „За Свободата“. Експозицията ще бъде открита от 10.00 часа в зала „Георги Баев“ на Културен център „Морско казино“. Произведенията са дело на учениците от професионалната гимназия за чужди езици, която носи неговото име – ПГЧЕ „Васил Левски“.

Преклонението пред паметта на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за „чиста и свята република“ Васил Левски ще бъде пред паметника му в Морската градина от 11.30 часа. Пред монумента на Левски представители на бургаското духовенство ще отслужат заупокойна молитва, след която ще започне тържественият ритуал по полагане на венци и цветя от гражданите.

Срещата – спектакъл „Пътят към Къкринската голгота“, посветен на Васил Левски, ще се проведе от 18.00 часа в Дома на писателя, който се намира на улица „Вола“ № 1. В него писателят, сценарист, дългогодишен журналист и общественик Георги Райков ще разкаже интересни и малко известни факти за Апостола на Свободата.

От 18:00 ще започне и традиционното факелно шествие, което ще премине през ул. "Александровска", "Батенберг" и Морската градина, като ще продължи близо 2 часа. 

Община Бургас кани всички родолюбиви и признателни жители и гости на града да се включат в събитията, посветени на 145 години от саможертвата на Васил Левски.

Коментари

Още от последните новини