Бургас отбеляза 25 години независимост на Украйна

Бургас отбеляза 25 години независимост на Украйна - E-Burgas.com

С тържество – концерт и коктейл в Бургас бе отбелязан Деня на независимостта на Украйна – 24 август. Събитието, организирано от почетния консул на Украйна Димитър Караненов и украинската диаспора  в града уважиха представители на Община Бургас, Областна администрация, граждани и гости на града.

Тържеството в зала „Георги Баев” на Културен център „Морско казино” започна с емоционално изпълнение на националния химн на Украйна, развяване на знамена и възгласи „Слава на Украйна”.

„Празнуваме 25 години от обявяване на независимостта на Украйна. Това е голям период за човек, но малък за историята. Сега Украйна действително отвори нова страница с желанието си да се присъедини към общоевропейското семейство. Украйна не иска война, тя иска мир,  иска да живее цивилизовано, да споделя европейски ценности. Целта на събитията, които организираме тук, е България да се запознава още повече с Украйна и да я разбира”, подчерта председателят на украинската диаспора в Бургас Мариан Горбан, който откри честването.

„Днес е празник на цяла Украйна и всички нейни приятели. Жителите на Бургас винаги споделят настроенията, желанията, нуждите и всичко, което се случва в Украйна. Вие, украинците, живеещи в нашия град, сте една частица от Украйна и с вашите емоции показвате именно тази здрава връзка между двете страни. За мен е чест да бъда заедно с вас, да виждам много познати лица!”С тези думи се обърна към присъстващите почетният консул на Украйна в Бургас Димитър Караненов в приветственото си слово.  „Този празник да бъде в сърцата ви, да е споделен от нас – българите, да не се повтарят дните на тежки изпитания, които ви сполетяха!”, пожела  той и обеща организирането на летен отдих за деца от пострадали от войната украински семейства да продължи.

Поздравление от името на кмета на Община Бургас поднесе Петър Парушев. Той увери, че партньорството с украинската общност в града за популяризиране на украинската култура, бит и живот ще се развива и занапред.

От името на областния управител приветствие поднесе главният секретар на Областната администрация Валентин Люцканов. Той благодари на почетния консул Димитър Караненов за усилията, които полага в затвърждаването на традиционно добрите отношения между  България и Украйна и пожела мир и благоденствие на всички.

Емоционалното слово на украинката Ина Волкова бе чудесен преход към концертната част на тържеството. „Украинският народ има много силен дух, той никога не се предава, винаги държи на своята нация, на своите народни традиции!  Ние вярваме, че Украйна ще продължи своя независим път в историята и ще докаже, че може се развива във всички области”, заяви тя.

Празникът продължи с музикални изпълнения и рецитация, поднесени от млади представители на украинската диаспора в Бургас.

 

 

 

 

Галерия
Коментари

Още от последните новини