Бургас организира Фестивал на маскардните игри през октомври?

Бургас организира Фестивал на маскардните игри през октомври?  - E-Burgas.com
снимка: bg-guide.org

В Бургас може да се проведе Фестивал на маскарадните игри през месец октомври. Предложението е на общинският съветник Живко Табаков и ще бъде разгледано на следващата сесия на местния парламент в края на месец юли. 

"Маскарадната обредност идва още от древни езически времена. Кукерството пуска корени по нашите земи преди повече от 6000 години. Маскирането е било широко разпространено в Бургаския регион до края на 19 век, след което постепенно тези окултни обреди са забравени, а в годините на комунизма и забранявани. Въпреки това, в районите на юг от Бургас и в самия Бургас, и до ден днешен са съхранени и биват изпълнявани подобни обичаи, като се пазят маски на 200 – 300 години." пише Живко Табаков в докладната записка

Той припомня, че  са ивестни няколко опита да се наложат отново маскарадните игри в Бургас и  региона, но липсата на опит и малкия мащаб на събитията не могат да постигнат желания резултат.

Преди няколко месеца обаче от СНЦ „Българско е” и НПО „Общество за фолклор“ заявили интерес към провеждането на Фестивал на маскарадните игри в Бургас, който да се проведе през третата седмица на октомври месец с продължителност три дни. Програмата включва следните мероприятия: улица на майстори - занаятчии (участват производители на маски и други тематични продукти), свободна програма от художествени състави и местни кукерски групи, дефиле на кукерски състави и награждаване на участниците. Възможно е да бъдат включени училищни и пенсионерски състави, при заявено желание от тяхна страна. За  маскарадните групи – НПО „Общество за фолклор“ ще подбере и покани едни от най-стойностните състави в България, като ще преобладават тракийските групи. До участие в „улицата на майсторите” ще се допускат само дипломирани майстори занаятчии.

 Мероприятието цели да популяризира региона като интересна дестинация, да ускори развитието на община Бургас като национален център за културен   туризъм, да се предостави възможност на деца, юноши и възрастни да се докоснат до един забравен обред, да окаже положителен ефект върху икономиката на региона – и най-важното - да съхрани българския дух чрез представянето на традиционни българските обичаи и занаяти.

Общински съвет - Бургас ще трябва да даде съгласието си на територията на община Бургас да бъде проведен Фестивал на маскарадните игри в периода 19 до 21 октомври тази година. Община Бургас да предостави безвъзмездно сцена, която ще бъде разположена площад „Тройката” 

Коментари

Още от последните новини