Бургас не се отказва: Седми пореден протест за Пирин довечера

Бургас не се отказва: Седми пореден протест за Пирин довечера - E-Burgas.com

Оставките на Нено Димов и Валери Симеонов, както и разследване на заменките по Черноморието, са част от исканията

Бургас излиза на седми пореден протест в защита на Пирин тази вечер, с което ще се включи в серията от национални протести. И тази вечер шествието ще тръгне от Часовника до площад "Тройката", 

"Протестът ни е за национален парк Пирин, но и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието! Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това! Протестираме и срещу поредния опит да съсипят и Витоша, и всички други планини чрез лобистки промени в Закона за горите. Промени, които спряхме през юни 2012-а и които внасят в НС отново!" пишат организаторите. 

Ето какви са исканията на протестиращите:

1. Оттегляне на решението на МС от 28.12.2017, даващо възможност за строителство в 48% от Национален парк Пирин
2. Оставка на Нено Димов като министър на околната среда, предложил това решение
3. Обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
4. Оставка на Валери Симеонов като вицепремиер, заради прокарване на правителствена политика срещу гражданското общество и природата и публичните призиви за насилие и дискриминация .
5. Отхвърляне на внесените лобистки поправки в Закона за горите (същите като през 2012 г.), разрешаващи сечта и бетонирането в горите. Отделяне на контролния орган (Изпълнителна агенция по горите) от брадвата (МЗХГ) и забрана износа на обла дървесина от държавните гори.
6. Отхвърляне на промените в Закона за опазване на земеделските земи, които улесняват урбанизацията им. Разследване на заменките по Черноморието.

 

Коментари

Още от последните новини