Бургас набеляза конкретни мерки за намаляване на пътните проишествия

Бургас набеляза конкретни мерки за намаляване на пътните проишествия - E-Burgas.com

Отчет за безопасността и състоянието на пътищата за 2012 година, набелязване на конкретни мерки за повишаване сигурността на децата и учениците по време на майските празници, предстоящите балове и ваканции, бяха основните теми залегнали в дневния ред на Областната комисия по безопасност на движението. Редовното, съгласно правилника за действие, заседание бе свикано от заместник-областния управител Атанас Терзиев

Началникът на сектор „Пътна полиция”, Жельо Танев направи кратък отчет за безопасността по пътищата в областта за 2012 година и първото тримесечие на 2013- та. Според статистиката, която той изнесе, през 2012 година в Бургаско са настъпили 382 тежки катастрофи, при които са загинали 44 души. Отчита се лек спад в броя на ранените при катастрофи през изминалата година, но процентът на пътните произшествия остава висок. Разработена е и Стратегия за подобряване на безопасността на движението в област Бургас. Основната цел на документа е намаляване на пътните инциденти с до 40% и броя на тежко ранени с до 20%.

По време на предстоящите абитуриентски балове ще бъде засилено полицейското присъствие в посока Слънчев бряг - Бургас, след полунощ, когато абитуриентите се връщат. Подвижни КПП-та в този участък ще следят и за скоростта. Именно тогава са на лице най-големи предпоставки за инциденти. От Полицията са създали организация за получаване на информация относно местата, където ще се провеждат абитуриентски тържества. Разговаряно е и със собственици на заведения да осигурят охрана. Цивилни и униформени полицаи ще следят по места за недопускането на инциденти.

От Фондация "Безопасни улици от Валя" предложиха корекция на пешеходните пътеки в града. Предложението се отнася до корекция на осовите линии преди и след пешеходните пътеки, с което да се забрани изпреварването.

В периода след 9 май в областта ще бъде отбелязана Втората международна седмица по безопасност на движението. Областна администрация Бургас, заедно с ОД на МВР организират няколко събития, с превантивен характер, сред които кръгла маса, инициатива „Шофирай разумно-спаси живот“ съвместно с клуб „Млад полицай“. Ще бъде подновена също пътната маркировка на две пешеходни пътеки в центъра на Бургас, а лекция за безопасното движение, проведена в автобус преминаващ през града, ще бъде изнесена на деца от детските гради.

Като отчет за направеното през изминалата 2012 година Терзиев посочи редица превантивни мероприятия проведени съвместно с представители на младежки организации, Фондация „Безопасни улици от Валя” и Сдружение „SOS-ПТП”. Сътрудничеството на администрацията с „Младежки глас“ и общите усилия за насочване вниманието на младежите в посока безопасност на пътя, стана повод Областна администрация Бургас за втора година да бъде номинирана за награда в категория „Най-добра практика за партньорство между областна администрация и структурите на гражданското общество“, в конкурса на Фондация за прозрачни регламенти.

Областната комисия по безопасност на движението е основно съвещателен орган. Нашата цел през последните няколко години бе да отворим комисията за широката общественост и заедно с институциите, неправителствените организации и гражданите да очертаем конкретни действия за подобряване пътната безопасност. Провеждането на заседания именно в такъв разширен състав, доведоха но конкретни събития, които успяха да направят повече хора съпричастни към безопасността по пътищата.“ – коментира заместник-областният управител Атанас Терзиев.

Коментари

Още от последните новини