Бургас на война срещу затъпяването на младите, иска да произвежда специалисти

Бургас на война срещу затъпяването на младите, иска да произвежда специалисти  - E-Burgas.com

Клубове по интереси с ще развиват различните таланти на младежите 

Община Бургас ще изготви програма за развитие и изграждане на деца и младежи, като умели и активни предприемачи или висококвалифицирани работници и специалисти през следващите 3 години. Това ще стане чрез интерактивно, иновативно извънкласно обучение и практики, с цел подобряване социалния климат в града. По този начин общината ще се превърне в привлекателна дестинация за големи инвеститори.

Идеята е на общинските съветници  Димчо Грудев, Станислав Анреев и Веселин Матеев Пренеров, които са входирали докладна записка в Общински съвет - Бургас.

"Тази докладна изразява нашата тревога от група социално-икономически проблеми, като предлага път за тяхното решаване. Лишени от възможности за творческа реализация на своята енергия, младите хора стават жертва на пороци - затъпяващи развлечения, зависимости от вещества, безразборни сексуални контакти и пр. или се потапят във виртуалния свят на компютърните игри и социалните мрежи. Доброволното бягство от реалността обаче не решава проблемите, а ги задълбочава, защото лишава младите от възможност да натрупат житейски опит и ги прави уязвими за рисковете на динамичния свят, в който им предстои да живеят." пишат съветниците в докладната.

Те напомнят, че в същото време инвеститорите, средния и дребен бизнес подават непрекъснато сигнали за липсата на квалифицирана работна ръка или предприемчиви млади хора, като пречка за развитието на бизнеса в национален, а и в общински план.

Идеята на тримата съветници е да бъде използван Общинския Център за подкрепа на личностното развитие, в който ще бъдат подготвени съответните клубове по интереси и към който ще бъде изградена съответната материална база и осигурен необходимия брой специалисти и преподаватели. Целта е да бъде възстановена в съзнанието на подрастващото поколение връзката между таланта, уменията, труда и възможностите за добра реализация и добър живот. Така могат да възпитани и подготвени млади хора с умения и кураж да бъдат и предприемачи и добри изпълнители, чието самочувствие ще е базирано на наученото и най-вече приложеното от тях в сферата на селско стопанство, горско стопанство, екология и туризъм, като най-приоритетни за нашата община отрасли.

Необходимата сума за това е 59 хил. лв. а предложението ще бъде гласувано на следващата сесия на Общински съвет - Бургас в края на месеца. 

Коментари

Още от последните новини