Изграждат голяма автомобилна писта край Бургас?

Изграждат голяма автомобилна писта край Бургас?  - E-Burgas.com
Един от вариантите, предложен от Автомобилен Спортен Клуб Вромос - Жакен

Мащабният проект трябва да бъде реализиран в квартал Банево

Бургас може да се сдобие със собствена състезателна автомобилна писта. Проектното предложение на Автомобилен Спортен Клуб "Вромос - Жакен" от цели 76 страници е внесено за разглеждане в Общински съвет - Бургас. От него се разбира, че между двете страни вече са водени разговори в тази насока и има проявен интерес от община Бургас за реализацията на проекта. 

От спортен клуб "Вромос" предлагат пистата да се намира в квартал Банево. Проектът е представен като образователно - развлекателен комплекс в областта на моторните спортове, културно - творческите индустрии и социеталната сигурност. 

Местоположението на обекта е внимателно избрано с цел оптимална свързаност с наличните видове транспорт. Локацията е една от малкото възможни на територия на цялата страна, която да отговаря на изискванията от FIA (Международна Автомобилна Асоциация) за провеждане на световни и европейски състезания. 

В границите на парцела се предвижда паркинг с капацитет от над 600 места. Предвидено да бъде изградена зона за къмпингуване. Капацитетът на зоната е 50 места за каравани с възможност за включване към електрическа мрежа. По този начин съоражението се отваря към възможността за провеждане на различни фестивали и събори.

От спортния клуб предлагат да бъдат изградени писти за драг и картинг. Драг модулът включва дълга 800 метра права отсечка за провеждане на драг състезания, а картинг модулът за провеждане на състезания от национални и международни шампионати със капацитет 32 карта.

Представени са и 8 варианта за GT модул - състезателна писта, подходяща за автомобилни и мотоциклетни състезания в масов или единичен старт. Други 3 варианта предлагат писта за модул „Гимкхана", подходящ за дрифт състезания поради разчупеността и редуването на леви и десни завои.

При осъществяване на всички стъпки от проекта „International Raceway of Burgas" съоражението ще може да бъде домакин на много и различен вид състезания като формула 3, туринг, ендуранс, тайм атак, мотоциклетизъм, драг, дрифт, раликрос, състезания c електрически автомобили, автокрос и други. 

Пистата също така може да се използва и за обучаване на ученици, кандидат-шофьори, пилоти и съдии за мото-спорт. 

Проектното предложение ще бъде разгледано от комисиите по "Транспорт и морско дело" и "Общинска собственост и инвестиционна политика".

Коментари

Още от последните новини