Бургас иска да прави електричество от биологични отпадъци

Бургас иска да прави електричество от биологични отпадъци  - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна

Община Бургас ще кандидатства за проектиране и изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци. За идеята e-Burgas писа още през януари, когато яснота по въпроса внесе зам. кметът по европейски политика и околна среда Руска Бояджиева. Сега кметът Димитър Николов лично в внесъл докладната записка в Общински съвет - Бургас, с която общината ще кандидатства по проекта. 

Процедурата има за цел намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за рециклиране чрез анаеробно третиране на разделно събрани биоразградими отпадъци. За инсталацията вече има избран терен. Предвижда се тя да е с капацитет 30 000 т./г. Най-общо съоръженията, които ще бъдат изградени на площадката са: анаеробна инсталация за суха ферментация; когенератор; съоръжения за последващо третиране и стабилизиране на остатъчния продукт; компостираща инсталация; сграда за персонал. Очаква се от получения биогаз, чрез когенерация да бъде произведена електрическа енергия около 5 800 000 kWhel/год. От инсталацията ще могат да се възползват още общините Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец и Сунгурларе.

В инсталацията ще бъдат обработвани биологичните отпадъци, които генерират ресторантите, магазините, веригите за бързо хранене и част от домакинствата. В момента този вид отпадък не се обработва, а отива в клетката на сметището в Братово. От тревата, шумата, клоните и отпадъците от зеленчуковите борси пък се произвежда висококачествен компост, който се продава на пазара за торене на саксийни растения и градинки. 

Срокът за реализация е 36 месеца, а максимално допустимата безвъзмездна помощ е в размер на 30 500 000 лв. Докладната записка ще бъде гласувана на заседанието на Общински съвет - Бургас другата седмица. 

 

 

Коментари

Още от последните новини