Бургас гледа опера от 1955г., а балет - от 1958г.

Бургас гледа опера от 1955г., а балет - от 1958г. - E-Burgas.com

През годините на сцената на културната институция са се изявявали многобройни именити родни певци, балетисти и музиканти

Бургаската опера е институция, която събира многобройна публика на разнообразни представления, концерти, спектакли. Тя е съществена част от културния и обществен живот в морския град. На сцената ѝ своя път са започнали много именити български певци, балетисти, музиканти. Няма бургазлия, който по един или друг повод да не е бил гост там. Тя е част и от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чието второ издание ще се проведе в дните от 8 до 13 октомври 2018г. Инициатор и организатор на културния форум e Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

Държавна опера Бургас ще бъде домакин на специален концерт, част от фестивалната програма. Той се нарича "BG Vintage" и възражда популярната градска българска музика от 20-те години на XX век до днес, обогатявайки я със съвременна авторска музика. Резултатът е концерт, свързващ поколенията чрез своеобразна музикална връзка, представящ едни от най-красивите родни песни в нови аранжименти - фънк, суинг, реге и джаз. Събитието, подходящо за хора от всички възрасти, ще стартира в 19:30 часа в петък, 12 октомври. Инициатор на "BG Vintage" е един от най-добрите родни музиканти - изпълнител, аранжор и композитор - Михаил Йосифов. Сред другите участници в проекта са Вера Шандел и Елисавета Петрушева, както и други популярни български музиканти. Целта на "BG Vintage" е популяризиране на красивата българска музика и винтидж културата. Предвид това, Държавна опера Бургас е изключителен избор на локация за това събитие.

Филхармонията в морския град съществува като държавен институт още в далечната 1947г. Първото оперно представление поставено в Бургас, се случва осем години по-късно - през 1955г. То е "Травиата" на Верди. Солисти и хор са група самодейни певци. Част от потомците на тези пионери, днес продължават семейните традиции и се изявяват на сцената на Операта. Първият балет, поставен в морския град  е "Съперници" по музика на Хертел. В него, солисти са великолепните Люба Колчакова и Димо Врубел.

С времето бургаската филхармония трупа професионална слава и успехи и си извоюва името на един от най-изявените родни оркестри. Част от репертоара на музикалната институция са включително най-мащабните творби от световната музикална класика. Особена заслуга за това имат диригентите, начело на институцията през годините - Иван Вульпе, Йордан Дафов, Васил Стефанов, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Иван Кожухаров и много други.  

Популярни имена от световната и родна сцена са били гост-диригенти. Сред тях са Кирил Кондрашин, Антонелло Готто, сър Дейвид Лойд Джоунс, Рихард Ойстрах, Руджиеро Ричи, Емил Табаков, Емил Чакъров и много други. Сред гост-солистите пък, изпъкват също музиканти от световна величина: Рудолф Керер, Йохо Сато, Люмобир Ангелов, Веско Ешкенази, Милчо Левиев, Йовчо Крушев...

Оперната част на дружеството става държавна през 1972г. Дотогава, вече са факт над 36 постановки на класически и съвременни опери, оперети и балети. Първи директор на Държавна опера Бургас е Лиляна Жабленска. С нея работят цяла плеяда талантливи диригенти, режисьори, хормайстори, хореографи, сценографи и артисти. На сцената се поставят и самостоятелни спектакли. Сред тях са „Шехеразада”, „Бахчисарайски фонтан”, „Лебедово езеро”, „Нестинарка”, „Лешникотрошачката”. Те носят неповторим и оригинален хореографски почерк, който маркира отличително високия  професионализъм на бургаската балетна трупа.

22 май 1983г. е денят, в който Държавна опера Бургас влиза в настоящия си дом - сградата, позната на всички бургазлии. Това е ознаменувано с премиера на "Отело" от Джузепе Верди. Публиката гледа представлението в луксозния салон с над 750 места, а иновативната сцена с въртящ се кръг допринася за автентичния атрактивен спектакъл.

Днес, Бургаска опера продължава своите възход и развитие. Поставят се творби с изключително висока стойност, част от които от години не са били показвани на българска сцена - "Самсон и Далила", "Манон Леско", концертните изпълнения на симфониите на Густав Малер, балетите „Баядерка“, „Спящата красавица“, „Лебедово езеро“ и много други. Постановките на Държавна опера Бургас се радват на огромен успех и по време на оперните фестивали Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“ и „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Специално внимание управата на културната институция отделя на най-младата си публика. Постоянни заглавия са мюзикълите и оперите за деца „Алиса в страната на чудесата“, „Пинокио“, „Четиримата близнаци“, „Патиланци“, дори адаптацията за деца на оперната класика „Вълшебната флейта“ на Моцарт, образователните спектакли "Оркестърът - инструменти и звук", "Танцът" и "Гласът".

Предвид дългата културна история и великите имена, преминали през сцената на Държавна опера Бургас, тя е най-подходящото място за концерт „BG Vintage”. В него, популярната градска българска музика от 20-те години на 20 век до днес намира своите нови фънк, суинг, реге и джаз аранжименти. Заповядайте на тази музикална среща за всички поколения на 12 октомври от 19:30 часа в Държавна опера Бургас. Концертът е част от второто издание на Порт Прим Арт Фест. Инициатор и организатор на фестивала на изкуствата e Гранд Хотел и СПА Приморец с любезното съдействие на община Бургас.

Коментари

Още от последните новини