Бум в износа на българско зърно по море

Бум в износа на българско зърно по море - E-Burgas.com

Пристанищата в Балчик и във Варна са пълни с кораби, които чакат да бъдат натоварени с българско зърно за износ, съобщава Агенция Монитор. В момента има невиждан пик на износ на пшеница и царевица, обясняват търговци. Пълни камиони със зърно непрекъснато сноват из областите Добрич и Варна, на път към двата порта. Причината за силния износ е в това, че търговците трябва да изпълнят сключените през 2017 г. договори, чиито крайни срокове изтичат в края на март и до средата на април.

Бумът на износа покачи веднага цената на зърното. В момента тон пшеница и тон царевица се купуват за 300 – 310 лева, срещу 260 лв./т преди два-три месеца. От това печелят българските земеделци, а търговците търпят загуби, тъй като в световен мащаб цените на житото и царевица падат, заради обилните валежи в Аржентина.

Основните дестинации, за които заминава българското зърно, са страни от Азия, Мароко и Египет, откъдето най-много се търси европейска пшеница и царевица.

Пазарът на слънчогледа е в тотален застой и цената му се задържа сравнително ниска – 550 лв. за тон.

Състоянието на есенниците в Добруджа към момента е добро, твърдят земеделци. Влагата е в нормални граници и посевите се развиват добре. Въпреки очакваните резки климатични промени, стопаните се надяват ниските температури да не повлияят стресиращо на растенията и реколтата да е добра.

Коментари

Още от последните новини